Drake, desemnat Global Recording Artist pentru anul 2018

IFPI – representing the recording industry worldwide l-a desemnat pe Drake ca fiind Global Recording Artist în anul 2018, ca urmare a succesului celui de al cincilea album al său „Scorpion”, ce include piesele „God’s Plan”, „Nice for What” și „In My Feelings”. Drake este singurul artist care a obținut acest titlu de mai multe ori, repetând performanța din anul 2016.

Lansat în iunie 2018, dublul album „Scorpion” de 25 de piese al lui Drake a doborât numeroase recorduri la nivel mondial în prima săptămână de lansare. A fost primul album care a ajuns la un miliard de ascultări online, cumulat pe toate platformele din lume. Potrivit Apple Music, albumul a ocupat primul loc în topuri în 92 de țări. Anterior apariției albumului pe piață, piesa “The God’s Plan”, lansată în ianuarie și inclusă ulterior pe album, a devenit cea mai ascultată înregistrare muzicală în prima zi de la lansarea sa, cumulând peste 14 milioane de accesări pe Sportify și Apple.

Drake este destinatarul celui de-al șaselea premiu Global Recording Artist of the Year acordat de IFPI, un titlu care reflectă succesul mondial al unui artist pentru înregistrările sale muzicale în mod cumulat atât în formate digitale, cât și în formate fizice (inclusiv pe vinil). În anii anteriori, IFPI i-a desemnat drept Global Recording Artist pe următorii: One Direction (2013), Taylor Swift (2014), Adele (2015), Drake (2016) și Ed Sheeran (2017).

Frances Moore, directorul executiv al IFPI, a declarat: “Drake a avut un an incredibil, în care a doborât recorduri, un an în care este mai mult decât demn de titlul de Global Recording Artist. Faptul ca Drake a câștigat acest premiu pentru a doua oară este o dovadă a atractivității sale continue la nivel global și a capacității sale de a se implica și de a se conecta cu fanii. Artiștii din Top Ten din acest an reflectă atractivitatea muzicii la nivel global. De la superstarurile moderne precum Drake, Ed Sheeran și Ariana Grande până la apariția unor genuri precum K-Pop și la moștenirea Queen, fanii explorează și se bucură de muzică de toate tipurile și din toate colțurile lumii”.

Clasamentul top 10 Global Recording Artist of the Year al IFPI a fost primul și rămâne singurul clasament care ilustreaza cu exactitate atât interactiunea ascultatorilor cu artiștii de muzică pe canalele de streaming, cât și vânzările de albume digitale și fizice și de single-uri la nivel global.

TOP 10 Global Recording Artists pentru 2018:

1 – Drake

2 – BTS

3 – Ed Sheeran

4 – Post Malone

5 – Eminem

6 – Queen

7 – Imagine Dragons

8 – Ariana Grande

9 – Lady Gaga

10 – Bruno Mars

(sursa: IFPI)

Mai multe informatii puteti citi aici.