Evenimente viitoare

Codul ISRC

Despre codul ISRC

UPFR este acreditată exclusiv în România ca Agenţie Naţională ISRC, reglementat prin ISO 3901:2001 şi îşi asumă toate obligaţiile şi drepturile ce îi revin în această calitate în relaţia cu Agenţia Internaţională ISRC.

UPFR generează şi administrează baza de date repertoriu pentru fonogramele declarate de către producătorii de muzică pe teritoriul României, prin implementarea sistemului de codificare ISRC. Codul ISRC reprezintă un cod unic alocat fiecărei fonograme unice şi include informaţii despre ţara de origine a melodiei, anul înregistrării şi o serie care identifică unic fonograma.

Dacă aţi produs o fonogramă sau o serie mai largă de fonograme, solicitaţi cod ISRC de la Uniunea Producătorilor de Fonograme din România. Pentru obţinerea codurilor ISRC pentru o serie de fonograme produse de dumneavoastră, urmaţi procedura de obţinere a codului ISRC.

Orice membru/ nemembru UPFR poate solicita afilierea la codurile ISRC cu titlu gratuit conform Hotararii Consiliului Director UPFR nr. 7983/02.07.2020.

codul ISRC

Formatul codului ISRC

Codul ISRC este format din: XY (codul ţării emitente)-XZY (cod producător)-XY (anul înregistrării)-ABCDE (număr de ordine).

Exemplu de cod ISRC:

      • FR-Z08-99-00860 (Franţa)
      • RO-ROT-07-01703 (România)
      • GR-UM7-07-02169 (Grecia)

Alocarea codurilor ISRC NU implica si gestionarea drepturilor conexe.

Procedura de obținere a codului ISRC

Procedura de obținere a codului ISRC
  • 1 1

    Depunere cerere

    Completaţi şi predaţi la UPFR o cerere de afiliere la codurile ISRC şi următoarele documente însoţitoare:

    - Cererea de afiliere la codurile ISRC în 2 exemplare originale, semnate şi ştampilate (descărcaţi formularul)
    - Contractul de afiliere la codurile ISRC (descărcaţi formularul) în 2 exemplare originale, semnate şi ştampilat
    - Repertoriul propriu de fonograme/videograme pentru care se solicită alocarea de coduri ISRC; (procedura repertoriu)
    - Reguli de completare a repertoriului (aici)

  • 2 1

    Verificarea repertoriului

    Coordonatorul UPFR verifică repertoriul depus, pentru care s-a solicitat alocarea de coduri ISRC, conform procedurii Declararea repertoriilor la UPFR.

    - Dacă declararea repertoriului ESTE CORECTĂ, se trece la urmatoarea etapă.
    - Dacă declararea repertoriului NU ESTE CORECTĂ, coordonatorul informeaza producătorul de fonograme referitor la inadvertenţele sau omisiunile care trebuie rezolvate pentru continuarea procesului de alocare de coduri.

  • 3 1

    Alocarea ISRC-ului

    Alocarea codurilor se face de către Coordonator şi se transmite Afiliatului (producătorului de fonograme). Codurile ISRC emise sunt incluse în Baza de Date-ISRC. Ulterior sunt trimise în Baza de Date-ISRC internaţională.

Ai intrebări?

Contactează-ne!

Documente

Ai nevoie de alte informații?

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • - Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • - Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!