Tipurile de licențe emise de UPFR pentru comunicare publică

Potrivit Deciziei ORDA nr. 399/2006, U.P.F.R este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru comunicarea publică a fonogramelor.

Potrivit Deciziei ORDA nr. 6/2016, U.P.F.R colecteaza remuneraţiile cuvenite autorilor de opere cinematografice si alte opere audiovizuale pentru comunicarea publica a acestor opere.

Pentru obținerea autorizațiilor eliberate de UPFR pentru comunicarea publică a fonogramelor, pentru reproducerea fonogramelor și/sau pentru comunicarea publică a operelor audiovizuale, va trebui să completați un contract (descărcați Contractul şi Anexa şi consultați Instrucţiuni de completare).

În funcție de modul de utilizare a muzicii (scop ambiental sau scop lucrativ), vă veți încadra într-una dintre primele două categorii de licență. Ambele licențe de utilizare a muzicii oferă dreptul de a comunica fonograme în spaţii publice (închise sau deschise), indiferent de modalitatea realizării comunicării, prin întrebuinţarea unor mijloace mecanice, electroacustice sau digitale (instalații de amplificare, aparatură de redare a înregistrărilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio ori televizoare, computer, laptop, memory stick etc.

people sitting on chairs inside restaurant

Atenție

Pentru a utiliza muzica în deplină legalitate, trebuie să aveți Licențe atât de la organisme de gestiune colectivă care reprezintă interesele Compozitorilor, cât și de la organisme de gestiune colectivă care reprezintă interesele Artiștilor Interpreți ori Executanți, precum și de la organismele de gestiune colectivă care reprezintă interesele producătorilor de fonograme și videograme, conform reglementărilor Legii 8/1996 și ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Licențe

Comunicare Publică

woman holding fork in front table

Licenţa neexclusivă de utilizare a muzicii în scop ambiental

Este specifică utilizatorilor care decid să folosească muzica pentru crearea unui ambient plăcut şi aduc, astfel, un plus de valoare afacerii lor.

people standing on stage with lights turned on during nighttime

Licenţa neexclusivă de utilizare a muzicii în scop lucrativ

Este specifică utilizatorilor care folosesc muzica drept resursă indispensabilă în activitate (spectacol, discotecă, club, cabaret, bar etc.).

woman holding silver iPhone 6

Licenţa pentru reproducerea fonogramelor publicate în scop comercial

Destinate exclusiv comunicării publice în scop ambiental şi lucrativ.

Solicită Licența

Completează formularul de mai jos

Aplică online pentru o licență de comunicare publică

person holding black and white pen

Protocoale de colaborare

UPFR a semnat mai multe protocoale de colaborare

tilt selective photograph of music notes

UCMR-ADA

Pentru schimb de informaţii.

turned on projector

DACIN-SARA

Pentru colectarea remuneraţiilor pentru comunicarea publică în scop ambiental a operelor cinematografice şi altor opere audiovizuale.

two men playing cello and accordion beside red building photo

ADPFR

În baza protocolului încheiat cu ADPFR din data de 04.12.2015, UPFR colectează remunerațiile din comunicarea publică și pentru ADPFR, în calitate de OGC reprezentativ, fiind singurul colector pentru producătorii de fonograme.