Evenimente viitoare

Vreți să deveniți membru?

Beneficiile membrilor UPFR

Pentru producătorii de muzică care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, UPFR este organismul de gestiune colectivă unde se poate declara repertoriul. Declararea repertoriului reprezintă un element care lucrează în folosul dumneavoastră.

Vă puteţi declara repertoriul la UPFR dacă aveţi calitatea de membru al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, dar şi dacă nu aveţi acest statut.

 • Repartizarea remunerațiilor colectate și din sursele gestionate facultativ cum ar fi reproducerea comunicării în scop ambiental, fonograme publicate în scop comercial;

 • Dreptul de vot în Adunarea Generală – veți putea contribui la procesul de luare a deciziilor referitor la strategiile, criteriile de repartiție UPFR;

 • Înscrierea gratuită în baza de date ISRC;

 • Reprezentarea intereselor în afara țării prin colectarea drepturilor conexe de la OGC-uri din străinătate;

 • Raportarea detaliată complexă și arhivarea rapoartelor de repartiție (fiecărui membru i se creează o arhivă gen Dropbox unde are arhivate toate rapoartele de repartiție);

 • Includerea în sistemul de notificări pentru actualizarea repertoriului – vă atenționăm periodic pentru a vă actualiza repertoriul;

 • Suportul unei echipe dedicate, disponibile de la 10 la 16, în fiecare zi lucrătoare.

652e9585 group 122
 • Informări periodice (cu privire la: orice modificare legislativă de interes pentru producători, comunicările venite din partea ORDA, consultări din domeniul producătorilor, etc);

 • Atenționări, ori de câte ori, un alt producător declară în repertoriul propriu piesa care vă aparține;

 • Notificări, ori de câte ori, stațiile TV sau radio difuzează piese neidentificate;

 • Reprezentarea intereselor și consilierea conform scopului de activitate UPFR;

 • Reprezentarea și apărarea drepturilor și prin activitățile de PR și antipiraterie (datorită contractului de reciprocitate încheiat între UPFR și AIMR);

c0282c7d group 53

Vreau să devin membru

Puteţi deveni MEMBRU al UPFR, dacă aveţi calitatea de persoană juridică, persoană fizică autorizată sau persoană fizică, astfel:

 • Faceţi dovada faptului că sunteţi titular de drepturi conexe asupra fonogramelor care apar în playlisturile radio-tv, într-un interval de cel puţin 1 an înainte de depunerea cererii de aderare la UPFR, între două Adunări Generale;

 • Declaraţi către UPFR, în maniera indicată de UPFR, repertoriul propriu de fonograme (citiţi Metodologia de Declarare a Repertoriului);

 • Acordaţi UPFR mandatul gestionării drepturilor de producător, în limitele statutare şi ale Regulamentelor de funcţionare pentru drepturile prevăzute de pct. 3.2 din Statut (citiţi Statutul UPFR);

 • Faceţi dovada, printr-un certificat constatator, că persoana juridică sau persoana fizică autorizată este înscrisă la Registrul Comerţului şi că este în funcţiune.

Procedura de aderare
la UPFR

 • 1 1

  Solicitaţi aderarea la UPFR şi alcătuiţi dosarul de acte

 • 2 1

  Completaţi următoarele documente:

  Cererea de aderare (descarcă)
  Contract de mandat fonograme (descarcă)
  Contract de mandat videograme (descarcă)

 • 3 1

  Constituiţi dosarul de aderare la UPFR incluzând:

  Repertoriul propriu (fonograme/videograme) în formatul indicat conform metodologiei de declarare a repertoriului, se poate depune online, prin email către anamaria.purice@upfr.ro sau se poate încarca AICI.

  Formularul de declarare repertoriu fonograme (descarcă)
  Formularul de declarare repertoriu videograme (descarcă)

  Reguli de completare a repertoriului de fonograme / videograme.

  Dovada achitării taxei pentru aderarea unui nou membru, în valoare de 3600 de lei.

  Documente:
  Proces Verbal de predare primire (descarcă)
  Declaratie pe proprie raspundere (descarcă)

 • 4 1

  UPFR verifică dosarul depus de dumneavoastră

  În cazul în care dosarul este incomplet sau incorect întocmit, vă comunicăm documentele lipsă în termen de 7 zile de la depunere.

b5d1b920 techmate wp theme group 276
ad05440f group 60
 • 5 1

  Analizarea dosarului

  Consiliul Director analizează toate dosarele și va decide pentru fiecare solicitant dacă urmează sau nu să devină membru UPFR. În cazul în care Consiliul Director decide că producătorul de fonograme solicitant nu poate deveni membru UPFR, se argumentează și, la cerere, se reia procesul.

 • 6

  Aprobarea aderării

  Aprobarea aderării este urmată de semnarea contractului de membru și înregistrarea acestuia la UPFR.

  Ați devenit membru UPFR!

  Un exemplar original al contractului de membru va fi păstrat de către UPFR pe perioadă nedeterminată.

 • 7

  Primiti exemplarul contractului de membru care vă revine

  UPFR menține înregistrări referitoare la corespondența cu dumneavoastră, în calitate de membru.

  Cotizația de membru este în valoare de 1800 lei/an, conform Hotararii AGA nr. 6394/10.05.2023

af253b11 hero cloud
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

 • - Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
 • - Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

 • – Joi, 1 iunie, inchis
 • – Vineri, 2 iunie, doar online
 • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!