Evenimente viitoare

Procedura de declarare a repertoriului

Pentru producătorii de muzică care își desfășoară activitatea pe teritoriul Romaniei, UPFR este organismul de gestiune colectivă unde se poate declara repertoriul. Declararea repertoriului nu este obligatorie, însă reprezintă un element care lucrează în folosul dumneavoastră.

Vă puteți declara repertoriul la UPFR dacă aveți calitatea de membru al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) – Asociația pentru Drepturi Conexe, dar și dacă nu aveți acest statut.

procedura declarare repertoriu upfr

De ce este obligatoriu să iți amprentezi repertoriul?

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06.2021, începând cu 01.07.2021, UPFR utilizează rapoartele de monitorizare BMAT în distribuția remunerațiilor colectate. În acest caz, este important ca repertoriul dumneavoastră să fie amprentat în baza de date BMAT. Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastră, pe de altă parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastră cât și banii distribuiți de UPFR, în baza acestui repertoriu.

Declararea repertoriului

Avantaje

Obţineţi venituri din drepturi conexe pentru folosirea fonogramelor / videogramelor din repertoriul dumneavoastră de către utilizatorii care remit playlist-uri către UPFR, precum și din rapoartele de monitorizare.

Vă repartizăm prompt veniturile care provin din utilizarea repertoriului pe care le declaraţi şi asupra căruia aveţi drepturi.

Contribuiţi la identificarea corectă şi rapidă de către UPFR în playlist-urile și rapoartele de monitorizare, a fonogramelor / videogramelor asupra cărora aveţi drepturi.

Contract gestionare drepturi conexe

Un producător de fonograme / videograme poate solicita repartizarea drepturilor conexe cuvenite numai în baza repertoriului declarat și semnarea contractului de gestionare drepturi conexe (nemembri), în conformitate cu legislația în vigoare.

person sitting in a chair in front of a man
Decizia ORDA

Pentru a consulta Decizia ORDA 52/2014 privind aprobarea formatelor repertoriilor faceti click pe butonul de mai jos.

Registrul Național de Fonograme

Un producător de fonograme care nu este membru UPFR și se află la prima declarare de repertoriu, trebuie să facă dovada faptului că este inscris în Registrul Național de Fonograme administrat de Oficiul Român pentru Drepturi de Autor ca producător de fonograme.

Declararea Repertoriului

Declararea Repertoriului
  • 1 1

    Verificarea Producătorului de fonograme / Reprezentantului exclusiv în România.

    Faceți dovada statutului de Producător sau Reprezentat exclusiv în România prin:

    Copie după actele companiei, care să ateste calitatea dumneavoastră de producător de fonograme / videograme.

    Pentru fonogramele/videogramele din repertoriul internațional, prezentați traducerea legalizată a contractului încheiat cu casa de discuri din străinătate, din care să reiasă calitatea dumneavoastră de reprezentant exclusiv pe teritoriul României, autorizat să colecteze drepturile patrimoniale conexe aferente catalogului și, respectiv, data de expirare a acestei calități. Observație: Dacă ați depus anterior la UPFR aceste acte doveditoare, treceți peste Pasul 1.

    Observație: Dacă ați depus anterior la UPFR aceste acte doveditoare, treceți peste Pasul 1.

  • 2 1

    Predarea repertoriului

    Depuneți la UPFR următoarele documente:

    Puteți depune repertoriul ONLINE, fie prin email la adresa anamaria.purice@upfr.ro sau cristiana.stanciu@upfr.ro , fie prin completarea unui formular online.

    Documente depunere online:

    - Descarcă Formular Repertoriu Fonograme.
    - Descarcă Formular Repertoriu Videograme.
    - Declarație Repertoriu (online).

    Atenție:

    Puteți depune repertoriul și în format fizic, în format excel, scris pe două suporturi CD sau DVD cu sesiune închisă de scriere.

    Documente depunere în format fizic:

    - Descarcă Formular Repertoriu Fonograme.
    - Descarcă Formular Repertoriu Videograme.
    - Proces-Verbal de predare-primire a repertoriului (format fizic) în 2 exemplare semnate .

    Pentru declararea repertoriului de coproducții (fie online, fie fizc) vă rugăm să utilizați formularul special (descarcă formular coproducții).

    Reguli de completare:

    - Reguli de completare a repertoriului de fonograme (aici).
    - Reguli de completare a repertoriului de videograme (aici).

    Declarația pe proprie răspundere privind deținerea drepturilor asupra repertoriului declarat, 1 exemplar semnat (descarcă Declarația).

    Nu este obligatoriu ca procesul verbal și declarația pe propria raspundere să fie și ștampilate.

    Respectați formatele formularelor și completați toate câmpurile pentru a evita întârzierea procesului de acceptare a Repertoriului declarat.

  • 3 1

    Verificarea documentelor

    Dacă documentele sunt complete și corecte, repertoriul va fi înregistrat în baza de date repertoriu a UPFR.

    În cazul constatării de lipsuri/ neconcordanțe în documentele depuse, veți fi contactat de reprezentantul UPFR pentru reluarea Pasului 2.

    Fonogramele din Repertoriul declarat de dumneavoastră vor fi luate în calcul la repartiție numai ulterior completării corecte a Formularului de declarare și după clarificarea lipsurilor/neconcordanțelor constatate.

  • 4 1

    Verificarea și rezolvarea conflictelor

    Coordonatorul va informa (în scris) membrii/ nemembrii UPFR despre conflictele identificate în baza de date Repertoriu în vederea rezolvării acestor conflicte. Conflictele nerezolvate până la data de efectuare a unei repartiții de remunerații vor intra în calcul pentru următoarea repartiție.

    În cazul unui conflict pentru fonogramele / videogramele din repertoriul local, producătorul de fonograme / videogra,e va trebui să facă dovada produselor pe care se găsesc titlurile înregistrate, în oricare din formatele standard de comercializare (CD, MC, DVD, etc.).

    În cazul unui conflict pentru fonogramele / videogramele din repertoriul internațional, veți prezenta o traducere legalizată la Notariat a contractelor de reprezentare a drepturilor conexe pe teritoriul României, iar menționarea reprezentării drepturilor conexe trebuie să fie explicită.

  • 5 1

    Actualizarea Repertoriului

    Trimestrial, producătorii cu repertoriul înregistrat la UPFR au obligația actualizării acestuia.

    Actualizarea repertoriului se face prin comunicarea fonogramelor / videogramelor care au fost scoase sau adăugate din/în repertoriul producătorului de fonograme / videograme și situația acestora va fi comunicată în același format excel în care este comunicat și repertoriul.

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • - Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • - Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!