...

Evenimente viitoare

Licența pentru internet

Potrivit Deciziei ORDA nr. 232/2011, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru comunicarea publică a fonogramelor prin intermediul serviciilor online sau mobile.

wifi signal on metallic panel

Atenție

De la data de 4 aprilie 2022 nu se mai aplică penalitatea anterioară din Metodologiile de mai jos, ci o penalitate egală cu dobânda legală. Nivelul penalitătii de întârziere prevăzut prin metodologii a fost modificat prin art. 165 alin. 91 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată de Legea nr. 69/2022, in vigoare din data de 04.04.2022.

Ai Deja licență?

Accesează platforma online!

Nu ai licență?

Solicită licența!

Detalii Licență

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) – Asociația pentru Drepturi Conexe eliberează licențe pentru următoarele tipuri de activități:

a) radio online;
b) tv online;
c) siteuri cu muzică de fundal.

Licența neexclusivă eliberată de către UPFR este netransmisibilă și se acordă pentru o perioadă de 3 ani, iar la solicitarea expresă a utilizatorului, pentru o perioadă mai scurtă, pentru fiecare site în parte prin intermediul căruia se utilizează online fonograme de comerț. Obligația de a solicita eliberarea Licenței, revine utilizatorului, cu cel puțin 10 zile înainte de efectuarea comunicării publice prin intermediul serviciilor online sau mobile a fonogramelor de comerț.

Definiții: Este utilizator în sensul prezentei Metodologii, orice persoană fizică sau juridică ce comunică publicului fonograme de comerț prin intermediul serviciilor online sau mobile, fiind responsabilă de conținutul paginii de Internet.

Documente:

 – Licenta Online (vizualizeaza)
 – Anexa Online (vizualizeaza)

Cadrul legal general

Legea Nr. 8/ 1996 consolidata (Legea Dreptului de Autor şi a Drepturilor Conexe Dreptului de Autor), modificata si completata prin Legea Nr. 69/2022.

Informații utile

Metodologia privind stabilirea remuneratiilor cuvenite titularilor drepturilor conexe pentru comunicarea publica a fonogramelor de comert prin intermediul serviciilor online sau mobile.

1. Radiouri online de tip simulcast (transmitere/retransmitere online, simultana cu radiodifuzarea) şi webcast (transmitere/retransmitere exclusiv online sau prin servicii mobile)

2. Televiziune online de tip simulcast (transmitere/retransmitere online, simultana cu radiodifuzarea) şi webcast (transmitere/retransmitere exclusiv online sau prin servicii mobile)

3. Site-uri cu muzică de fundal

Toate aceste categorii de utilizatori au obligaţia legală de a obţine licenţă din partea UPFR pentru comunicarea publica a fonogramelor de comert prin intermediul serviciilor online sau mobile. Daca aveti cunostinta de utilizatori care nu respecta prevederile legale, va rugam respectuos sa ne comunicati, urmand ca UPFR sa ia masurile necesare.

Paşii necesari:

1. Completaţi Cererea de obţinere a licenţei (descărcaţi formularul).

2. Expediaţi cererea semnată şi ştampilată într-un singur exemplar original şi câte o copie după actele menţionate în cerere (dovada rezervării domeniului de internet, certificat de înregistrare fiscală, CUI /copie a Cărții de Identitate) către UPFR, Departamentul Radio-TV Online, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, Bucureşti;

3. Primiţi doua exemplare originale ale Licenţei, semnate şi ştampilate de UPFR; ulterior retrimiteti un exemplar semnat si stampilat la sediul UPFR;

4. Expediaţi raportările periodice, respectiv plătiţi remuneraţia la termenele stabilite de metodologie şi de clauzele licenţei.

Licenta neexclusiva pentru comunicarea publica a fonogramelor de comert prin intermediul serviciilor online sau mobile  este netransmisibila si se elibereaza pentru o perioada de 3 ani, iar la solicitarea expresa a utilizatorului, pentru o perioada mai scurta. Valoarea remuneratiei este diferita in functie de caracterul oneros/gratuit al activitatii desfasurate, dupa cum urmeaza:

1. Pentru comunicarea catre public a fonogramelor de comert constand in ascultarea acestora de catre public, fara a genera venituri pentru utilizator, remuneratia datorata UPFR se calculeaza in functie de numarul fonogramelor utilizate astfel: a) Intre 1-20 fonograme, remuneratia este de 6 lei/luna; b) Intre 21- 200 fonograme, remuneratia este de 9 lei/luna; c) Intre 201 – 1000, remuneratia este de 13 lei/luna; d) Peste 1000 de fonograme, remuneratia este de 25 lei/luna. In situatia utilizatorilor care ofera spre ascultare (streaming) peste 200 opere muzicale, la fiecare transa de 300.000 de ascultari lunare se adauga cate o remuneratia echivalenta celei stabilite mai sus.

2. Pentru comunicarea catre public a fonogramelor de comert, constand in ascultarea acestora catre public, cu generarea de venituri pentru utilizator, remuneratia datorata UPFR se calculeaza in functie de numarul fonogramelor utilizate lunar, avandu-se in vedere si numarul de ascultari lunare, astfel:

 Nr. de ascultări lunar
Nr. de fonograme utilizate lunar< 300.000300.001-600.000600.001- 1.000.000> 1.000.001
1-50062 lei124 lei186 lei248 lei
501-100093 lei186 lei279 lei372 lei
peste 1000124 lei248 lei372 lei496 lei

3. Pentru utilizarea ca muzica de fundal a maximum 3 fonograme de comert, remuneratia datorata UPFR este de 4 lei/luna, indiferent de numarul de accesari ale paginii de internet. In cazul in care se utilizeaza un numar mai mare de fonograme de comert, utilizatorii datoreaza remuneratia mentionata la pct. 1.

Remuneratiile mai sus metionate sunt datorate pentru fiecare site in parte. Remuneratiile se platesc pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care sunt datorate; pentru intarzieri la plata, utilizatorii datoreaza penalitati echivalente cu dobanda legala, aferente sumelor neachitate la termen, calculate pe zi de intarziere.

Utilizatorul trebuie sa comunice lunar, printr-o adresa cu caracter oficial, catre UPFR  pana la data de 20 a fiecarei luni pentru luna precedenta urmatoarele informatii:

a) numarul total al fonogramelor de comert postate pe site sau comunicate catre public prin servicii de telefonie mobila intr-o luna calendaristica, titlul, interpretul, artistul si numarul de ascultari/ fonograma, precum si tipul de utilizare;

b) numarul de comunicari publice (ascultari)/luna.

Ai nevoie de alte informații?

Alte Tipuri de Licențe

Te-ar putea interesa și alte tipuri de licențe

Copia Privată

Remunerația pentru copie privată

Din anul 2009, conform Deciziei ORDA 86/2009, UPFR este desemnat de ORDA drept unic colector pentru copia privată din domeniul audiovizual.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Retransmitere prin cablu

Licența de retransmitere prin cablu

Potrivit Deciziei ORDA nr. 79/2014 începând cu data de 31 iulie 2014, UPFR este colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru retransmiterea prin cablu a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Radio

Licența Radio

Potrivit Deciziei ORDA nr. 12/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea acestora de catre organismele de radiodifuziune.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

TV

Licența TV

Potrivit Deciziei ORDA nr. 154/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea de către organismele de televiziune a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.