ian. 01

Licența de comunicare publică DACIN-SARA

Licenţa de utilizare a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale este emisă de UPFR in numele DACIN SARA si se acordă unităților de cazare și unităților de alimentație publică, pentru fiecare activitate şi punct de lucru în care folosesc operele audiovizuale.

Licenţa nu este transferabilă. Puteţi opta pentru o perioadă de valabilitate a licenţei de până la 1 an, cu posibilitate de prelungire.

photography of camera reel film

Ai nevoie de alte informații?

Ai Deja licență?

Accesează platforma online!

Nu ai licență?

Solicită licența!

Detalii Licență

UPFR emite Licente pentru operele cinematografice si alte opere audiovizuale, in numele DACIN-SARA, in baza Deciziei ORDA nr.34/2024, Deciziei ORDA nr. 36/2023Deciziei ORDA nr 6/2016  publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului privind desemnarea colectorului comun pentru comunicarea publică ambientală a operelor audiovizuale, încheiat între DACIN SARA (Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual Societatea Autorilor Români din Audiovizual)  și UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România – Asociația pentru Drepturi Conexe) – Vizualizeaza.

În calitate de utilizator aveţi obligaţia legală de a solicita licenţă pentru opere cinematografice si alte opere audiovizuale din partea UPFR, care are calitatea de organism de gestiune colectivă si colecteaza in numele DACIN-SARA.

Pentru mai multe detalii consultati Metodologia în vigoare.

Cadrul legal general

Informații utile

Metodologia de Comunicare Publica DACIN-SARA  – Decizia ORDA nr.34/2024, Decizia ORDA Nr. 36/2023, Decizia ORDA Nr. 173/2007, publicata in Monitorul Oficial  Partea I nr. 298 din 04/05/2007, privind publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Protocolului pentru stabilirea Metodologiei privind comunicarea publică a repertoriului de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale – Vizualizeaza aici

Licenţa privind comunicarea publică a repertoriului de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale poate fi solicitată de utilizatori pentru următoarele activităţi:

1. Restaurante, baruri, cafenele, ceainării, braserii, fast food, rotiserii, pizzerii, shaormerii, crame, cofetării, săli de jocuri, săli de bal, săli pentru nunţi

2. Unităţi de cazare (pensiune, motel, hotel, tabere, sat de vacanţă, camping)

Lista de utilizatori şi remuneraţiile sunt preluate din Decizia ORDA 36/2023, Decizia ORDA Nr 173/2007.

Daca aveti cunostinta de utilizatori care nu respecta prevederile legale, va rugam respectuos sa ne comunicati, urmand ca UPFR sa ia masurile necesare.

Paşii necesari:

1. Completaţi Contractul (descărcaţi Contractul şi Anexa) şi consultaţi Instrucţiuni de completare.

2. Trimiteţi Contractul în 2 exemplare originale semnate şi ştampilate către Departamentul Ambiental (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower,Bucureşti) sau inspectorului care se ocupă de judeţul dumneavoastră. Veţi primi înapoi un exemplar original semnat şi ştampilat de UPFR.

3. Primiţi Înştiinţare de Plată întocmită conform datelor completate de dumneavoastră în declaraţie sau contract.

4. Achitaţi remuneraţia specificată în Înştiinţarea de Plată.

Plata remuneraţiei se va efectua în maxim 5 zile de la primirea Înștiințării de plată astfel:

1. Prin OP
în contul UPFR – IBAN RO92RNCB0070153249250001, deschis la BCR, Sucursala Pipera, in contul UPFR- IBAN RO59BTRL04801205551670XX deschis la Banca Transilvania sucursala 1 Mai (nu uitati sa specificati pe OP seria si numarul Instiintarii de Plata) sau in contul UPFR-IBAN RO66BRDE445SV20971204450 deschis la BRD – Sucursala Dorobanţi

2. Prin depunere de numerar la orice sucursala BCR, BRD sau BT in conturile UPFR specificate mai sus (nu uitati sa specificati seria si numarul Instiintarii de Plata)

3. Plata cash la Inspectorii UPFR – in judetele in care avem Inspectori care au chitantiere; veti primi de la Inspector chitanta in momentul efectuarii platii

4. Plata cash la sediul UPFR din Bucureşti, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower

5. Veţi primi un exemplar original al Licenţei si Factura Fiscala. UPFR emite sau prelungeşte Licenţa neexclusivă începând cu data pentru care s-a efectuat plata. UPFR eliberează licenţa numai după efectuarea plăţii de la pasul 4.

Atentie ! Daca platiti conform punctului 4 de mai sus si nu primiti chitanta sau daca nu ati primit factura fiscala, va rugam sa ne contactati de urgenta la tel 021.222.20.45/6/7/8, fax 021.222.20.43 sau email ambiental@upfr.ro

Alocarea remuneraţiei diferă în funcţie de tipul activităţii în care sunt folosite  comunicarea publică a repertoriului de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale, de mediul rural/ urban în care se află punctul de lucru şi de alte criterii. La valorile menţionate se adaugă TVA-ul în vigoare la data efectuării plăţii. Pentru fiecare tip de activitate, deschideţi documentul ataşat şi consultaţi remuneraţiile.

Remuneraţiile în vigoare aferente licenţei UPFR sunt stabilite prin Decizia ORDA 36/2023, Decizia ORDA 173.2007.

Alte Tipuri de Licențe

Te-ar putea interesa și alte tipuri de licențe

Copia Privată

Remunerația pentru copie privată

Din anul 2009, conform Deciziei ORDA 86/2009, UPFR este desemnat de ORDA drept unic colector pentru copia privată din domeniul audiovizual.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Retransmitere prin cablu

Licența de retransmitere prin cablu

Potrivit Deciziei ORDA nr. 79/2014 începând cu data de 31 iulie 2014, UPFR este colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru retransmiterea prin cablu a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Radio

Licența Radio

Potrivit Deciziei ORDA nr. 12/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea acestora de catre organismele de radiodifuziune.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

TV

Licența TV

Potrivit Deciziei ORDA nr. 154/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea de către organismele de televiziune a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe
wpChatIcon
wpChatIcon