Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025

Licența de reproducere a muzicii

Reproducerea pieselor muzicale este utilă pentru creare de playlist-uri prestabilite, cu stocarea fonogramelor pe diferite suporturi (cd, dvd, hard disk), în vederea folosirii comode a seturilor de melodii preferate în spaţiile în care comunică public muzica.

people watching concert

Ai Deja licență?

Accesează platforma online!

Nu ai licență?

Solicită licența!

Detalii Licență

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) – Asociația pentru Drepturi Conexe este singurul organism de gestiune colectivă din România care emite acest tip de licenţă în numele producătorilor pe care îi reprezintă.

Solicitaţi licenţa de reproducere a muzicii dacă folosiţi în scop ambiental sau lucrativ piese muzicale stocate de dumneavoastră pe CD-uri, DVD-uri, memory stick, hard disc etc. Licenţa de reproducere se acordă numai după obţinerea licenţei neexclusive de utilizare a muzicii în scop ambiental şi lucrativ.

Atenţie:

Păstraţi suporturile originale şi factura/ bonul de achiţionare a acestora (inclusiv pentru muzica în format digital cumpărată online) pentru a putea face dovada provenienţei legale a muzicii.

Reproducerea/ copierea neautorizată a muzicii protejate de drepturi de autor intră sub incidenţa Legii Nr. 8/1996 modificată şi completată. Utilizatorii de muzică au dreptul să reproducă fonograme numai după obţinerea licenţei şi în condiţiile respectării legii.

Cadrul legal general

Legea Nr. 8/ 1996 consolidata (Legea Dreptului de Autor şi a Drepturilor Conexe Dreptului de Autor), modificata si completata prin Legea Nr. 69/2022.

Informații utile

Reglementări specifice pentru Comunicare Publică 

Metodologia privind reproducerea fonogramelor – Decizia ORDA Nr. 36/2024, publicată în Monitorul Oficial Nr. 157/ 26.02.2024. Act în vigoare. Vizualizează/ Descarcă

Metodologia privind reproducerea fonogramelor – Decizia ORDA Nr. 32/2023, publicată în Monitorul Oficial Nr. 114/ 09.02.2023. Vizualizează/ Descarcă

Metodologia de colectare a remuneraţiilor – Decizia ORDA 192/2007, publicată în Monitorul Oficial Nr. 382/ 06.06.2007. Vizualizează/ Descarcă

Licenţa de reproducere poate fi solicitată de următoarele categorii de utilizatori:

1. Orice utilizator de muzică în scop ambiental sau lucrativ poate solicita licenţa de reproduce, însă numai după obţinerea licenţei neexclusive de comunicare a muzicii de tip ambiental sau de tip lucrativ.

2. Societăţile care reproduc pachete de fonograme în scopul comercializării aparaturii audio (tonomate, MP3, Karaoke, etc.)

Consultaţi Metodologia specifică în vigoare.

Daca aveti cunostinta de utilizatori care nu respecta prevederile legale, va rugam respectuos sa ne comunicati, urmand ca UPFR sa ia masurile necesare.

Paşi necesari:

1. Trebuie să deţineţi licenţă de comunicare publică a muzicii în scop ambiental sau lucrativ.
2. Contactaţi Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, Etaj 11, Sector 2, Bucureşti) sau inspectorul care se ocupă de judeţul dumneavoastră şi solicitaţi licenţa.
3. Primiţi Înştiinţare de Plată sau Factura Fiscală aferentă remuneraţiei pentru o perioadă de 1 an.
4. Achitaţi remuneraţia specificată în Înştiinţarea de Plată.

Plata remuneraţiei se poate efectua în maxim 5 zile de la primirea Înştiinţării de Plată astfel:

1. Prin OP în contul UPFR – IBAN  RO92RNCB0070153249250001, deschis la BCR, Sucursala Pipera, în contul RO59BTRL04801205551670XX deschis la Banca Transilvania sucursala 1 Mai sau în contul IBAN RO66BRDE445SV20971204450 deschis la BRD – Sucursala Dorobanţi (nu uitati sa specificati pe OP seria si numarul Instiintarii de Plata)

2. Prin depunere de numerar la orice sucursala BRD sau BT in conturile UPFR specificate mai sus (nu uitati sa specificati seria si numarul Instiintarii de Plata)

3. Plata cash la Inspectorii UPFR – in judetele in care avem Inspectori care au chitantiere; veti primi de la Inspector chitanta in momentul efectuarii platii.

4. Plata cash la sediul UPFR din Bucureşti, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, Etaj 11, Sector 2.

5. Primiţi clauzele licenţei pentru completare cu datele societăţii, punctul de lucru, activitatea etc. si Factura Fiscala.

6. Expediaţi clauzele licenţei în dublu exemplar original semnat şi stampilat către UPFR.

7. UPFR emite sau prelungeşte Licenţa neexclusivă începând cu data pentru care s-a efectuat plata, pentru perioada de 1 an. Veţi primi un exemplar original al Licenţei.

8. UPFR eliberează licenţa numai după efectuarea plăţii de la pasul 4.

Atentie! Daca platiti conform punctului 4 de mai sus si nu primiti chitanta sau daca nu ati primit factura fiscala, va rugam sa ne contactati de urgenta la tel 021.222.20.45/6/7/8, fax 021.222.20.43 sau email ambiental@upfr.ro.

Situaţia 1: UPFR acordă licenţa de reproducere  numai pentru perioade de 1 an. Valoarea remuneraţiei este de 1488 lei/ an plus TVA, indiferent de natura activităţii utilizatorului care solicită licenţa sau de numărul de fonograme reproduse. Reproducerea va fi destinată exclusiv pentru comunicarea publică a fonogramelor în scop ambiental sau lucrativ.

Situaţia 2: Pentru reproducerea unui pachet de fonograme în scopul comercializării aparaturii audio (tonomate, MP3, Karaoke, etc.), remuneraţia aferentă reproducerii se calculează pentru fiecare aparat comercializat individual conform tabelului următor:

Număr de fonogrameValoare/fonograma
Interval 1- 1000 fonograme1 leu/fonograma
Interval 1001 – 2500 fonograme0,75 lei/fonograma
Peste 2501 fonograme0,5 lei/fonograma

 

Ai nevoie de alte informații?

Alte Tipuri de Licențe

Te-ar putea interesa și alte tipuri de licențe

Copia Privată

Remunerația pentru copie privată

Din anul 2009, conform Deciziei ORDA 86/2009, UPFR este desemnat de ORDA drept unic colector pentru copia privată din domeniul audiovizual.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Retransmitere prin cablu

Licența de retransmitere prin cablu

Potrivit Deciziei ORDA nr. 79/2014 începând cu data de 31 iulie 2014, UPFR este colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru retransmiterea prin cablu a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

Radio

Licența Radio

Potrivit Deciziei ORDA nr. 12/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea acestora de catre organismele de radiodifuziune.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe

TV

Licența TV

Potrivit Deciziei ORDA nr. 154/2012, UPFR este numit colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea de către organismele de televiziune a fonogramelor.

Află mai multe

Pentru vizualizare apasă pe butonul de mai jos.
Află mai multe
wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!