Reproducerea pieselor muzicale este utilă pentru creare de playlist-uri prestabilite, cu stocarea fonogramelor pe diferite suporturi (cd, dvd, hard disk), în vederea folosirii comode a seturilor de melodii preferate în spaţiile în care comunică public muzica.
Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) – Asociația pentru Drepturi Conexe este singurul organism de gestiune colectivă din România care emite acest tip de licenţă în numele producătorilor pe care îi reprezintă.
Solicitaţi licenţa de reproducere a muzicii dacă folosiţi în scop ambiental sau lucrativ piese muzicale stocate de dumneavoastră pe CD-uri, DVD-uri, memory stick, hard disc etc. Licenţa de reproducere se acordă numai după obţinerea licenţei neexclusive de utilizare a muzicii în scop ambiental şi lucrativ.
Păstraţi suporturile originale şi factura/ bonul de achiţionare a acestora (inclusiv pentru muzica în format digital cumpărată online) pentru a putea face dovada provenienţei legale a muzicii.
Reproducerea/ copierea neautorizată a muzicii protejate de drepturi de autor intră sub incidenţa Legii Nr. 8/1996 modificată şi completată. Utilizatorii de muzică au dreptul să reproducă fonograme numai după obţinerea licenţei şi în condiţiile respectării legii.
Legea Nr. 8/ 1996 consolidata (Legea Dreptului de Autor şi a Drepturilor Conexe Dreptului de Autor), modificata si completata prin Legea Nr. 69/2022.
Reglementări specifice pentru Comunicare Publică
Metodologia privind reproducerea fonogramelor – Decizia ORDA Nr. 36/2024, publicată în Monitorul Oficial Nr. 157/ 26.02.2024. Act în vigoare. Vizualizează/ Descarcă
Metodologia privind reproducerea fonogramelor – Decizia ORDA Nr. 32/2023, publicată în Monitorul Oficial Nr. 114/ 09.02.2023. Vizualizează/ Descarcă
Metodologia de colectare a remuneraţiilor – Decizia ORDA 192/2007, publicată în Monitorul Oficial Nr. 382/ 06.06.2007. Vizualizează/ Descarcă
Licenţa de reproducere poate fi solicitată de următoarele categorii de utilizatori:
1. Orice utilizator de muzică în scop ambiental sau lucrativ poate solicita licenţa de reproduce, însă numai după obţinerea licenţei neexclusive de comunicare a muzicii de tip ambiental sau de tip lucrativ.
2. Societăţile care reproduc pachete de fonograme în scopul comercializării aparaturii audio (tonomate, MP3, Karaoke, etc.)
Consultaţi Metodologia specifică în vigoare.
Daca aveti cunostinta de utilizatori care nu respecta prevederile legale, va rugam respectuos sa ne comunicati, urmand ca UPFR sa ia masurile necesare.
Paşi necesari:
1. Trebuie să deţineţi licenţă de comunicare publică a muzicii în scop ambiental sau lucrativ.
2. Contactaţi Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, Etaj 11, Sector 2, Bucureşti) sau inspectorul care se ocupă de judeţul dumneavoastră şi solicitaţi licenţa.
3. Primiţi Înştiinţare de Plată sau Factura Fiscală aferentă remuneraţiei pentru o perioadă de 1 an.
4. Achitaţi remuneraţia specificată în Înştiinţarea de Plată.
Plata remuneraţiei se poate efectua în maxim 5 zile de la primirea Înştiinţării de Plată astfel:
1. Prin OP în contul UPFR – IBAN RO92RNCB0070153249250001, deschis la BCR, Sucursala Pipera, în contul RO59BTRL04801205551670XX deschis la Banca Transilvania sucursala 1 Mai sau în contul IBAN RO66BRDE445SV20971204450 deschis la BRD – Sucursala Dorobanţi (nu uitati sa specificati pe OP seria si numarul Instiintarii de Plata)
2. Prin depunere de numerar la orice sucursala BRD sau BT in conturile UPFR specificate mai sus (nu uitati sa specificati seria si numarul Instiintarii de Plata)
3. Plata cash la Inspectorii UPFR – in judetele in care avem Inspectori care au chitantiere; veti primi de la Inspector chitanta in momentul efectuarii platii.
4. Plata cash la sediul UPFR din Bucureşti, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, Etaj 11, Sector 2.
5. Primiţi clauzele licenţei pentru completare cu datele societăţii, punctul de lucru, activitatea etc. si Factura Fiscala.
6. Expediaţi clauzele licenţei în dublu exemplar original semnat şi stampilat către UPFR.
7. UPFR emite sau prelungeşte Licenţa neexclusivă începând cu data pentru care s-a efectuat plata, pentru perioada de 1 an. Veţi primi un exemplar original al Licenţei.
8. UPFR eliberează licenţa numai după efectuarea plăţii de la pasul 4.
Atentie! Daca platiti conform punctului 4 de mai sus si nu primiti chitanta sau daca nu ati primit factura fiscala, va rugam sa ne contactati de urgenta la tel 021.222.20.45/6/7/8, fax 021.222.20.43 sau email ambiental@upfr.ro.
Situaţia 1: UPFR acordă licenţa de reproducere numai pentru perioade de 1 an. Valoarea remuneraţiei este de 1488 lei/ an plus TVA, indiferent de natura activităţii utilizatorului care solicită licenţa sau de numărul de fonograme reproduse. Reproducerea va fi destinată exclusiv pentru comunicarea publică a fonogramelor în scop ambiental sau lucrativ.
Situaţia 2: Pentru reproducerea unui pachet de fonograme în scopul comercializării aparaturii audio (tonomate, MP3, Karaoke, etc.), remuneraţia aferentă reproducerii se calculează pentru fiecare aparat comercializat individual conform tabelului următor:
Număr de fonograme | Valoare/fonograma |
---|---|
Interval 1- 1000 fonograme | 1 leu/fonograma |
Interval 1001 – 2500 fonograme | 0,75 lei/fonograma |
Peste 2501 fonograme | 0,5 lei/fonograma |
UPFR este organismul de gestiune colectivă a drepturilor conexe drepturilor de autor cuvenite producătorilor de muzică din România, care se ocupă cu licenţierea şi colectarea remuneraţiilor pentru utilizarea muzicii, respectiv distribuirea corectă a veniturilor către titularii de drepturi pe care îi reprezintă.
Cladirea Pipera Business Tower, B-dul Dimitrie Pompeiu nr. 6E, Etaj 11, Bucuresti, Sector 2, Cod Postal 020337
Program de lucru cu publicul:
Luni-Vineri: 09:00 – 16:00