Luni, 12 septembrie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat directiva europeana privind prelungirea termenului de protectie de la 50 la 70 de ani pentru drepturile conexe ale artistilor si ale producatorilor de muzica, pentru interpretarile inregistrate, incepand de la data primei inregistrari.
Directiva a fost propusa de Comisia Europeana in 2008 si a fost votata de Parlamentul European in 2009.
Guvernele statelor europene vor implementa aceasta extindere a termenului de protectie in legislatia proprie in maximum 2 ani de la publicarea directivei.
„Extinderea termenului de protectie la 70 de ani pentru drepturile conexe din muzica inseamna un plus foarte important de resurse financiare pentru producatorii si interpretii romani, care vor avea posibilitatea sa obtina venituri pentru mai mult timp din interpretarile pe care le inregistreaza. As dori sa le multumesc tuturor producatorilor, artistilor romani si internationali care s-au implicat in sustinerea extinderii termenului de protectie, cat si europarlamentarilor romani care au sustinut aceste modificari ale directivei, anterior votului dat de Consiliul Uniunii Europene”, afirma Adina Scriosteanu, director executiv UPFR.
Peste 38.000 de artisti si interpreti din Europa au solicitat forumului legislativ european, printr-o petitie comuna, cresterea termenului de protectie pentru interpretarile lor inregistrate, fiind sustinuti de intreaga industrie muzicala europeana si de federatia internationala de profil. Frances Moore, Director Executiv IFPI: “Vocea lor s-a facut auzita si dorim sa multumim pe aceasta cale Comisiei Europene, care a avut viziunea necesara pentru a propune aceasta directiva, Parlamentului European pentru sustinerea ei si Statelor Membre, prezidate de Polonia, pentru ca au facut ca prelungirea termenului sa devina o realitate”. Placido Domingo, presedintele IFPI, a remarcat: “Decizia de a prelungi termenul de protectie pentru inregistrari in Europa este o veste extraordinara pentru artisti. (…) Prelungirea termenului de protectie reflecta si rolul important pe care artistii il joaca in succesul pieselor, micsorand diferenta dintre protectia oferita interpretarilor inregistrate si cea oferita compozitiilor muzicale”.
Noul termen de protectie stabilit luni prin directiva Consiliului UE ofera artistilor si producatorilor de muzica europeni drepturi similare celor de pe alte continente, unde termenul de protectie variaza intre 70 si 95 de ani.
Despre IFPI
IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) este organizatia care reprezinta intersele industriei muzicale internationale. Aceasta are in componenta aproximativ 1400 de companii majore si independente din 66 de tari. De asemenea, are companii locale afiliate in 45 de tari. Misiunea IFPI este de a promova valoarea inregistrarilor muzicale, a garanta drepturile producatorilor si a extinde utilizarea comerciala a pieselor muzicale in toate pietele in care membri sai opereaza.