Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025
blue and yellow star flag

Facem apel la factorii de decizie din UE să sprijine și să protejeze drepturile de proprietate intelectuală ca un factor fundamental pentru inovație

Lumea discută despre avantajele #inteligențeiartificiale (IA), considerată a patra revoluție industrială. Unele dintre beneficii sunt de necontestat, dar multe dintre riscuri sunt indiscutabile. În primul rând, amenințarea imensă la adresa #creatorilor, #artiștilor, #autorilor și #titularilorderepse.

Multe modele IA sunt antrenate folosind seturi de date vaste, care includ adesea #muzică, #imagini, #texte și alte conținuturi creative preluate de pe internet. Acest material, creat de artiști și autori, este încorporat în sistemele IA fără consimțământul sau remunerarea creatorilor originali, ceea ce reprezintă o formă de utilizare neautorizată a lucrărilor lor. O încălcare flagrantă a regulilor de drepturi de autor.

În prezent, artiștii și autorii nu pot controla cum sunt folosite lucrările lor pentru a antrena modelele IA. Fără permisiune explicită, acest conținut poate fi manipulat sau reinterpretat în moduri care contravin viziunii originale a creatorilor, diminuând valoarea și integritatea creațiilor lor.

Scrisoarea de mai jos, semnată de organizații de creatori și titulari de drepturi, solicită o implementare semnificativă a Legii IA pentru a permite creatorilor și titularilor de drepturi să-și exercite și să apere drepturile atunci când vine vorba de prelucrarea și copierea lucrărilor protejate prin drepturi de autor pentru antrenarea modelelor IA.

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!