Ești utilizator de muzică?

Dacă folosiţi muzica în afacerea dumneavoastră ca element ambiental sau ca obiect principal de activitate (discotecă, radio, tv, online etc.), veţi găsi aici toate informaţiile care vă interesează.

De ce aveți nevoie de licență?

Muzica oferă un plus de valoare afacerilor în care este folosită în scop ambiental (restaurant, hotel, supermarket, săli de aşteptare etc.) sau este chiar resursa principală în radio şi televiziune, discoteci, spectacole. Imaginaţi-vă un restaurant lipsit de atmosfera plăcută şi primitoare pe care o creează muzica!

Solicitarea de licenţă din partea Uniunii Producătorilor de Fonograme din România este o obligaţie legală pe care o au utilizatorii de muzică în scop ambiental sau lucrativ. Legea Nr. 8/ 1996 cu modificările şi adăugirile ulterioare reglementează dreptul de autor şi drepturile conexe ale autorilor, interpreţilor şi producătorilor de muzică în privinţa utilizării fonogramelor create şi înregistrate. UPFR este organism desemnat prin deciziile ORDA să licenţieze utilizarea muzicii şi să colecteze remuneraţia cuvenită utilizării acesteia în numele colectiv al producătorilor de muzică.

Licenţa UPFR vă oferă dreptul de utilizare neexclusivă a muzicii pentru diferite tipuri de activitate. UPFR licenţiază persoanele juridice şi persoane fizice care funcţionează pe teritoriul României şi folosesc muzica în public.

Utilizarea muzicii şi licenţa UPFR implică plătirea unei remuneraţii de către utilizatori, la valorile stabilite prin metodologiile în vigoare. Valabilitatea licenţei UPFR de utilizare neexclusivă a muzicii este de 3/ 6/ 12 luni, în funcţie de opţiunea utilizatorului şi de tipul licenţei.

Tipurile de licenţă UPFR:
Întrebări frecvente

Ce este o fonogramă?

Ce este un producător de fonograme?
Ce este un organism de gestiune colectivă?
Care sunt organismele de gestiune colectivă desemnate să emită licenţe în România?
De ce există mai multe organisme de gestiune colectivă?
Ce sunt drepturile conexe dreptului de autor şi titularii acestora?
Am nevoie de licenţa UPFR dacă am licenţă CREDIDAM sau UCMR-ADA?
De ce trebuie să plătesc remuneraţia pentru licenţa UPFR dacă am plătit CD-ul/ mp3-ul?
Dacă introduc pe teritoriul României aparate şi suporturi din alte ţări ale Uniunii Europene am obligaţia să achit remuneraţia pentru Copia Privată?
Licenţierea pentru utilizarea muzicii este o practică internaţională?
Share me!