Search
Close this search box.
sept. 02

Consiliul UE crește termenul de protecție la 70 de ani pentru producătorii de fonograme și artiști

Luni, 12 septembrie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat directiva europeana privind prelungirea termenului de protectie de la 50 la 70 de ani pentru drepturile conexe ale artistilor si ale producatorilor de muzica, pentru interpretarile inregistrate, incepand de la data primei inregistrari.

Directiva a fost propusa de Comisia Europeana in 2008 si a fost votata de Parlamentul European in 2009.

Guvernele statelor europene vor implementa aceasta extindere a termenului de protectie in legislatia proprie in maximum 2 ani de la publicarea directivei.

„Extinderea termenului de protectie la 70 de ani pentru drepturile conexe din muzica inseamna un plus foarte important de resurse financiare pentru producatorii si interpretii romani, care vor avea posibilitatea sa obtina venituri pentru mai mult timp din interpretarile pe care le inregistreaza. As dori sa le multumesc tuturor producatorilor, artistilor romani si internationali care s-au implicat in sustinerea extinderii termenului de protectie, cat si europarlamentarilor romani care au sustinut aceste modificari ale directivei, anterior votului dat de Consiliul Uniunii Europene”, afirma Adina Scriosteanu, director executiv UPFR.

Peste 38.000 de artisti si interpreti din Europa au solicitat forumului legislativ european, printr-o petitie comuna, cresterea termenului de protectie pentru interpretarile lor inregistrate, fiind sustinuti de intreaga industrie muzicala europeana si de federatia internationala de profil. Frances Moore, Director Executiv IFPI: “Vocea lor s-a facut auzita si dorim sa multumim pe aceasta cale Comisiei Europene, care a avut viziunea necesara pentru a propune aceasta directiva, Parlamentului European pentru sustinerea ei si Statelor Membre, prezidate de Polonia, pentru ca au facut ca prelungirea termenului sa devina o realitate”. Placido Domingo, presedintele IFPI, a remarcat: “Decizia de a prelungi termenul de protectie pentru inregistrari in Europa este o veste extraordinara pentru artisti. (…) Prelungirea termenului de protectie reflecta si rolul important pe care artistii il joaca in succesul pieselor, micsorand diferenta dintre protectia oferita interpretarilor inregistrate si cea oferita compozitiilor muzicale”.

Noul termen de protectie stabilit luni prin directiva Consiliului UE ofera artistilor si producatorilor de muzica europeni drepturi similare celor de pe alte continente, unde termenul de protectie variaza intre 70 si 95 de ani.

Despre IFPI

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) este organizatia care reprezinta intersele industriei muzicale internationale. Aceasta are in componenta aproximativ 1400 de companii majore si independente din 66 de tari. De asemenea, are companii locale afiliate in 45 de tari.  Misiunea IFPI este de a promova valoarea inregistrarilor muzicale, a garanta drepturile producatorilor si a extinde utilizarea comerciala a pieselor muzicale in toate pietele in care membri sai opereaza.

www.ifpi.org

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!