Search
Close this search box.
blue and white flags on pole

Vot unanim în cadrul ședinței COREPER al ambasadorilor UE cu privire la Actul privind reglementarea Inteligenței Artificiale în UE

Având în vedere reglementările necesare pe care ar trebui să le implementeze platformele și toți cei care pun la dispoziție diversele unelte care folosesc Inteligența Artificială (AI), peste două sute de organizații din sectoarele creative și culturale din Europa (incluzând și IFPI –representing the recording industry worldwide – Federația Internațională a industriei fonografice din întreaga lume la care UPFR este membru afiliat) au adresat Consiliului Europei, în data de 1 februarie 2024, o scrisoare comună prin care au atras atenția dezvoltării domeniului creativ, în paralel cu implementarea obligațiilor la nivel de “modelele AI cu scop general”, cu scopul de a se asigura respectarea creatorilor și deținătorilor de drepturi.

 Vineri, 2 februarie 2024, în ședința COREPER al ambasadorilor UE, s-a votat în unanimitate Actul privind reglementarea Inteligenței Artificiale în UE.

Textul adoptat în noul act normativ va stimula, în continuare, mediul în care drepturile și libertățile comerciale sunt respectate, promovând în același timp licențierea conținutului creativ către modelele AI.

Odată cu votarea acestui ACT, Uniunea Europeană a devenit liderul mondial în reglementarea AI printr-un standard global care, pe lângă respectarea cadrelor legale în vigoare, va facilita crearea de valoare în domeniul AI, inclusiv încurajarea platformelor pentru dezvoltările și inovările viitoare.

De asemenea, aprobarea în unanimitate a Actului privind Inteligența Artificială în UE de către Consiliul Uniunii Europene reprezintă un pas important în direcția protejării creatorilor în mediul AI.

Reprezentanții industriei muzicale, cât și cei din întregul sector creativ, fac un apel, în continuare, către Parlamentul European să aprobe această legislație fără întârziere, AI ACT reprezentând un document legislativ care va ajuta în continuare la progresul și dezvoltarea creativității cu ajutorul tehnologiei.

“Inteligența Artificială (AI) oferă celor din domeniul creativ atât oportunități, cât și riscuri, și noi credem că există un drum către un rezultat de succes pentru ambele comunități – cea creativă și cea tehnologică. Succesul necesită bariere de protecție – politici publice care să permită și să impună o inteligență artificială responsabilă.” au declarat printr-o postare pe site-ul oficial, reprezentanții IFPI – representing the recording industry worldwide – Federația Internațională a industriei fonografice din întreaga lume.

Share

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!