Evenimente viitoare

Știri

In atentia utilizatorilor de muzica

Având în vedere situația dificilă prin care societățile comerciale au trecut în perioada pandemiei, UPFR a anunțat încă din martie 2020 că societățile comerciale ale căror activități au fost suspendate prin decizii ale autorităților publice naționale sau locale și nu au utilizat muzica în scop ambiental pe perioada pandemiei  nu au obligatia de a plati pentru acele perioade, iar în sprijinul celor care au plătit anterior, UPFR a compensat si va compensa automat plățile conform perioadelor de utilizare ulterioare.

Menționăm că metodologiile în vigoare, în baza cărora UPFR colectează remunerațiile pentru comunicare publică, au fost conform deciziilor instantelor de judecată, cu respectarea criteriilor legale și în conformitate cu Hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

UPFR atrage atentia utilizatorilor de a nu se lăsa induși în eroare de către anumite societăți sau așa zisi “titulari” care nu respectă legislația în vigoare, mai ales că si Înalta Curte de Casatie si Justiție a României a precizat că:

“Dreptul titularilor la remunerație echitabilă se colectează exclusiv prin organismele de gestiune colectivă (…)

Acordarea de către organismele de gestiune colectivă a autorizațiilor licență neexclusivă, fără a fi corelat unui drept patrimonial exclusiv identic al titularilor de drepturi conexe, are ca fundament necesitatea asigurării exercitării dreptului titularilor de drepturi conexe la remunerația echitabilă, ca drept compensatoriu al acestora și, totodată, constituie un instrument de evidență a utilizatorilor, precum și pentru stabilirea întinderii obligațiilor de plată, conform criteriilor consacrate prin metodologie.”

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!