Search
Close this search box.

Întrebări frecvente

Ce este o fonogramă?
Conform Legii Nr. 8/ 1996 (modificată şi completată) – Art. 103, alin 1 “Se consideră înregistrare sonoră sau fonogramă, în sensul prezentei legi, fixarea sunetelor provenite dintr-o interpretare ori execuţie sau a altor sunete ori a reprezentării digitale ale acestor sunete, alta decât sub forma unei fixări încorporate într-o operă cinematografică sau în altă operă audiovizuală.”
În limbajul comun, fonograma este deseori desemnată prin termenii: muzică, piesă muzicală, înregistrare muzicală, înregistrare sonoră.

Ce este un producător de fonograme?
Conform Legii Nr. 8/ 1996 (modificată şi completată) – Art. 103, alin 2 “Producătorul de înregistrări sonore este persoana fizică sau juridică ce are iniţiativa şi îşi asumă responsabilitatea organizării şi finanţarea realizării primei fixări a sunetelor, fie că acestea constituie sau nu o operă în sensul prezentei legi.”

Ce este un organism de gestiune colectivă?
Organismele de gestiune colectivă sunt persoane juridice constituite prin liberă asociere de titularii de drepturi. Aceste organisme sunt create direct de titularii drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe, persoane fizice ori juridice, şi acţionează în limitele mandatului încredinţat şi pe baza statutului adoptat după procedura prevăzută de lege.
Organismele de gestiune colectivă se constituie în condiţiile legii, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, şi sunt asociaţii fără scop patrimonial. Au ca obiect de activitate principal colectarea şi repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredinţată de către titulari. Citeşte mai mult în Legea Nr. 8/1996 cu modificările şi completările ulterioare (Art. 124 şi 125).

Care sunt organismele de gestiune colectivă desemnate să emită licenţe în România?
În prezent, în Romania funcţionează mai multe organisme de gestiune colectivă avizate de ORDA – vezi lista aici. Pentru utilizarea muzicii, trei organisme emit licenţă: UPFR, Credidam şi UCMR-ADA.

De ce există mai multe organisme de gestiune colectivă?
Organismele de gestiune colectivă reprezintă categorii diferite de titulari de drepturi sau diferite drepturi prevăzute în Legea Nr. 8/ 1996. Fiecare OGC este avizat prin decizie ORDA pentru activitatea sa.

Ce sunt drepturile conexe dreptului de autor şi titularii acestora?
Drepturile conexe dreptului de autor sunt drepturi care revin entităţilor care au contribuit la realizarea unei opere. În cazul muzicii, la realizarea operei contribuie interpreţii şi producătorii de înregistrări sonore.

Am nevoie de licenţa UPFR dacă am licenţă CREDIDAM sau UCMR-ADA?
Da. UPFR reprezintă producătorii de muzică, care sunt titulari de drepturi asupra fonogramelor/ videogramelor. CREDIDAM reprezintă drepturile artiştilor interpreţi, iar UCMR-ADA reprezintă drepturile de autor ale compozitorilor de muzică. Fiecare dintre cele trei organisme de gestiune colectivă emite licenţe in numele grupului de titulari de drepturi pe care îi reprezintă, respectiv colectează remuneraţiile cuvenite acestora şi apoi le redistribuie titularilor de drepturi. Aceste trei OGC-uri funcţioneaza separat, pe baza metodologiilor publicate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) publicate în Monitorul Oficial.

De ce trebuie să plătesc remuneraţia pentru licenţa UPFR dacă am plătit CD-ul/ mp3-ul?
Când cumpăraţi un CD sau mp3, obtineţi dreptul de a asculta această muzică într-un mediu privat precum propria casă sau maşină, pentru uz personal. Dacă utilizaţi muzica într-un mediu comercial, unde are acces publicul, trebuie să solicitaţi licenţa de comunicare publică a muzicii şi să plătiţi remuneraţia aferentă. Dacă vreţi să vă creaţi un playlist propriu pe suport optic pentru a-l folosi în comunicarea publică (cd, memory stick, hardisk etc.), trebuie să solicitaţi licenţa de reproducere. Dacă aveţi un post de radio FM/ AM/ online, respectiv un post TV de orice tip trebuie să solicitaţi licenţa din partea UPFR.

Dacă introduc pe teritoriul României aparate şi suporturi din alte ţări ale Uniunii Europene am obligaţia să achit remuneraţia pentru Copia Privată?
Da. Obligaţia legala privind achitarea remuneraţiei compensatorii aferente Copiei Private vă vizează deoarece introduceţi pe teritoriul României aparate si suporturi vizate de lege. Consultaţi Adresa ORDA/ 2007

Licenţierea pentru utilizarea muzicii este o practică internaţională?
Da.

Share

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!