Potrivit Deciziei ORDA nr. 79/2014 începând cu data de 31 iulie 2014, UPFR este colectorul remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru retransmiterea prin cablu a fonogramelor.
De la data de 4 aprilie 2022 nu se mai aplică penalitatea anterioară din Metodologiile de mai jos, ci o penalitate egală cu dobânda legală. Nivelul penalitătii de întârziere prevăzut prin metodologii a fost modificat prin art. 165 alin. 91 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, modificată de Legea nr. 69/2022, in vigoare din data de 04.04.2022. UPFR mentioneaza ca articolul din toate autorizatiile licenta aflate in vigoare dupa data de 4 aprilie 2022 care face referire la penalitati, este asumat ca fiind modificat de catre UPFR, in sensul calcularii oricarei penalitati dupa aceasta data cu aplicarea dobanzii legale.
Obligativitatea de a solicita licenţă revine utilizatorului anterior începerii actvităţii de retransmitere. Obţinerea de licenţă neexclusivă din partea unui organism de gestiune colectivă nu exclude obligativitatea legală a utilizatorului de a obţine licenţă din partea tuturor organismelor care reprezintă ceilalţi titulari de drepturi.
Termeni definiţi în Metodologie:
Utilizare – “În sensul prezentei metodologii, prin utilizare se înţelege retransmiterea simultană, nealterată, integrală prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar ori printr-un sistem de radiodifuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de către public a unei transmisii iniţiale, cu sau fara fir, prin satelit, inclusiv prin sistem digital, de servicii de programe de radiodifuziune şi/sau televiziune destinate recepţionării de către public a operelor muzicale, operelor cinematografice sau altor opere audiovizuale, operelor scrise, operelor din domeniul artelor vizuale, a videogramelor şi a fonogramelor.” (Metodologia stabilită prin Decizia ORDA Nr. 327/2010, Pct.1)
Utilizator – “Utilizator, în sensul prezentei metodologii, este persoana fizică sau persoana juridică ce realizează activităţi de retransmitere prin cablu sau prin satelit, inclusiv prin sistem digital, aşa cum a fost definit la pct. 1.” (Metodologia stabilită prin Decizia ORDA Nr. 327/2010, Pct.2)
Documente
– Licenta Cablu (vizualizeaza)
Legea Nr. 8/ 1996 consolidata (Legea Dreptului de Autor şi a Drepturilor Conexe Dreptului de Autor), modificata si completata prin Legea Nr. 69/2022.
Metodologia pentru retransmitere prin cablu
Utilizatorii sunt persoanele fizice sau juridice care realizează activităţi de retransmitere prin cablu sau prin satelit, inclusiv prin sistem digital, de servicii de programe de radiodifuziune şi/sau televiziune destinate recepţionării de către public a operelor muzicale, operelor cinematografice sau altor opere audiovizuale, operelor scrise, operelor din domeniul artelor vizuale, a videogramelor şi a fonogramelor.
Consultaţi Metodologia în vigoare
Daca aveti cunostinta de utilizatori care nu respecta prevederile legale, va rugam respectuos sa ne comunicati, urmand ca UPFR sa ia masurile necesare.
1. Completați Cererea pentru obtinerea licentei.
2. Expediați Cererea pentru obtinerea licentei împreună cu copia Certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului și copia Avizului de retransmitere prin cablu de la CNA către UPFR, Departamentul Cablu, Bd. Dimitrie Pompeiu 6E, Pipera Business Tower, București, în atenția Responsabilului de Colectare Cablu. Pentru operativitate, vă rugăm să trimiteți aceste documente și scanate, la adresa de email cablu@upfr.ro.
3. Veți primi prin curier/poștă Autorizația-Licența pentru Retransmiterea prin Cablu, în două exemplare. Vă rugăm să ne trimiteți înapoi un exemplar semnat și stampilat.
4. Lunar completați și expediați Raportul Lunar Cablu, completat, semnat și ștampilat către Responsabilul de Colectare Cablu, până cel mai târziu pe data de 15 a lunii următoare celei pentru care a fost întocmit, prin poștă, fax sau email.
5. Primiți Factura Fiscală întocmită pe baza Raportului Lunar Cablu prin email.
6. Achitați remunerația specificată în Factura Fiscală. Plata remunerației se va efectua, până pe data de 20 a lunii următoare celei pentru care este datorată, în contul UPFR – IBAN RO59BTRL04801205551670XX deschis la Banca Transilvania, Sucursala Chibrit sau in contul UPFR – IBAN RO92RNCB0070153249250001 deschis la BCR Pipera. În cazul depășirii acestei date se vor calcula penalități de întârziere (Art 9 din Decizia ORDA nr. 327 din 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 861 din 22/12/2010).
Valoarea remuneraţiei cuvenite producătorilor de fonograme si colectate de organismul de gestiune colectivă, conform Metodologiei în vigoare, este de 0,25% din baza de calcul declarata prin raport lunar de către utilizator. Baza de calcul a remuneraţiei este constituită din totalitatea veniturilor brute lunare obţinute din activitatea de retransmitere de servicii de programe de radiodifuziune şi/sau de televiziune, fără TVA, dacă este cazul, iar în lipsa veniturilor, din totalitatea cheltuielilor ocazionate de utilizare.
Lunar, până în data de 15 a fiecărei luni, utilizatorii vor înainta un raport aferent lunii anterioare, cuprinzând numărul de abonaţi, valoarea abonamentului şi baza de calcul pentru fiecare tip de abonament diferit.
Remuneraţia se plăteşte lunar până la data de 20 a lunii următoare celei pentru care este datorată, în baza facturii emise de UPFR. Pentru întârzieri la plată, utilizatorii datorează UPFR penalităţi echivalente cu dobanda de referință a Băncii Naționale a României, aferente sumelor neachitate la termen, calculate pe zi de întârziere.
UPFR este organismul de gestiune colectivă a drepturilor conexe drepturilor de autor cuvenite producătorilor de muzică din România, care se ocupă cu licenţierea şi colectarea remuneraţiilor pentru utilizarea muzicii, respectiv distribuirea corectă a veniturilor către titularii de drepturi pe care îi reprezintă.
Cladirea Pipera Business Tower, B-dul Dimitrie Pompeiu nr. 6E, Etaj 11, Bucuresti, Sector 2, Cod Postal 020337
Program de lucru cu publicul:
Luni-Vineri: 09:00 – 16:00