Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025

Modificari fiscale pentru persoanele fizice ce au calitatea de producatori de fonograme

Notificare UPFR

In atentia persoanelor fizice in calitate de producatori de fonograme

Avand in vedere modificarile legislative va comunicam urmatoarele :

Determinarea bazei de impozitare pentru stabilirea impozitului pe venit de 10% , pentru veniturile pe care UPFR le-a repartizat catre dumneavoastra , se va face conform urmatorului algoritm de calcul:

I. Baza impozabila = ( Venit brut – 40% venit Brut ) x 10% impozit – formula de calcul valabila in cazul tuturor remuneratiilor colectate si repartizate de catre UPFR cu exceptia remuneratiei compensatorii pentru copie privata;

II. Baza impozabila = ( venit brut – commision organism de gestiune) x 10% in cazul remuneratiei compensatorii pentru copie privata. Incepand cu repartitiile care se vor efectua in luna iulie, comisionul referitor copie privata va fi facturat cu tva catre fiecare beneficiar.

Pentru determinarea contributiilor sociale obligatorii pot exista urmatoarele situatii:

I. Pentru beneficiarii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, UPFR nu va retine contributii sociale. Va rugam sa completati DECLARATIA (click aici).

II. Pentru beneficiarii care NU realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, UPFR are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:

1) UPFR este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute (1900 x 12=22.800 ) pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia atunci:

a) (UPFR) are obligatia de a calcula, retine si plati CAS si CASS. Este necesara incheierea unui act aditional;

b) Venitul net (la care se aplica cotele de CAS si CASS de 25% si 10%) se determina conform regulilor enuntate mai sus pentru calculul impozitului pe venit.

c) Din perspectiva CAS, In contractul incheiat intre parti se desemneaza venitul ales pentru care datoreaza contributiile In anul In curs (cota 25%). Venitul ales nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei). Nivelul CAS calculate si retinute la fiecare plata a venitului din drepturi de autor de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, contractual, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat In contract. Asadar, daca se opteaza pentru un venit ales egal cu cel minim atunci va rezulta o contributie totala anuala de 5.700 lei.

d) Nivelul total al CASS se calculeaza in cota de 10% aplicata la nivelul de 12 salarii minime brute pe tara (2.280 lei anual). In cazul retinerii la sursa a contributiei, se vor aplica aceleasi reguli enuntate la linia anterioara, ca si pentru situatia CAS.

e) Pentru situatiile in care contributiile se retin la sursa in conditiile mentionate anterior, contribuabilul nu va depune declaratia unica.

2) UPFR nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara (1900x 12=22.800 ) in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia atunci:

a) (UPFR) are obligatia de a calcula, retine si plati CAS si CASS. Este necesara incheierii unui act additional;

b) Venitul net (la care se aplica cotele de CAS si CASS de 25% si 10%) se determina conform regulilor enuntate mai sus pentru calculul impozitului pe venit.

c) Din perspectiva CAS, In contractul Incheiat Intre parti se desemneaza venitul ales pentru care datoreaza contributiile In anul In curs (cota 25%). Venitul ales nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei). Nivelul CAS calculate si retinute la fiecare plata a venitului din drepturi de autor de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, contractual, pana la concurenta contributiei aferente venitului ales precizat In contract. Asadar, daca se opteaza pentru un venit ales egal cu cel minim atunci va rezulta o contributie totala anuala de 5.700 lei.

d) Nivelul total al CASS se calculeaza in cota de 10% aplicata la nivelul de 12 salarii minime brute pe tara (2.280 lei anual). In cazul retinerii la sursa a contributiei, se vor aplica aceleasi reguli enuntate la linia anterioara, ca si pentru situatia CAS.

e) Pentru situatiile in care contributiile se retin la sursa in conditiile mentionate anterior, contribuabilul nu va depune declaratia unica.

3) UPFR nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este mai mic comparativ cu 12 salarii minime brute pe tara (1900 x 12=22.800 in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia atunci obligatia de a calcula, plati si declara contributiile CAS si CASS revine integral contribuabilului .

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon

UPFR

ANUNT de INTERES GENERAL

In perioada 24.12.2024 - 02.01.2025 nu se lucreaza cu publicul.

Va rugam sa ne contactati doar prin email la adresa secretariat@upfr.ro sau la numarul de telefon 0758.090.995

UPFR va ureaza Sarbatori Fericite!

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!