Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025

Propunerea europeană a Comisiei privind drepturile de autor este un prim pas bun

Comisia Europeană a adoptat astăzi propunerea sa de a aborda drepturile de autor în piața unică digitală.

IFPI representing the recording industry worldwide salută această inițiativă care încearcă să abordeze “Value Gap“, cea mai importantă problemă cu care se confruntă sectorul muzical din  Europa, dar și din întreaga lume.

Value Gap” este rezultatul unei nepotriviri majore între consumul tot mai mare de muzică la nivel mondial si veniturile mici disproporționate, care le sunt returnate titularilor de drepturi. “Value Gap” a apărut ca o anomalie a pieței care permite unor servicii digitale majore să eludeze normele obișnuite de acordare a licențelor de muzică si să ducă in derizoriu compensația echitabilă pentru munca muzicienilor, artiștilor, compozitorilor și investitorilor, reducând astfel investițiile și diversitatea muzicii noi și denaturând concurența dintre serviciile digitale.

IFPI vede propunerea de astăzi a Comisiei Europene ca un prim pas în acest proces. În special, propunerea monetizează muzica care ar trebui să fie protejată de aceleași reguli de drepturi de autor ca și celelalte servicii la cerere.

Comentând cu privire la aceasta propunere, Frances Moore, Chief Executive IFPI, a declarat:

“Industria muzicală s-a transformat în ultimii ani: au fost acordate licențe pentru sute de servicii, au fost diversificate opțiunile pentru consumatori și s-au facut investitii în modele noi de servicii pentru ca publicul mondial sa aiba acces la muzica si artististii favoraiti. Însă, pentru a avea o creștere durabilă, sectorul muzical are nevoie de condiții echitabile de concurență. Mai exact, trebuie creat un mediu în care să fie aplicate în mod corect normele privind drepturile de autor, astfel încât creatorii și producătorii să poată avea siguranța investitiilor facute si să poată licenția. Mai exact, să li se permită serviciilor digitale să concureze în aceleași condiții echitabile pentru a da posibilitatea consumtorilor să se bucure de acces la surse diversficate de muzică licențiată.”

“Propunerea de astăzi este primul pas binevenit spre crearea unui mediu mai bun și corect de acordare a licențelor în Europa. Foarte important este faptul că se confirmă faptul că serviciile de conținut încărcat de utilizator, cum ar fi YouTube, care reprezintă cea mai importantă sursă de muzică la cerere, nu ar trebui să poată funcționa în afara normelor legale obișnuite de licențiere. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut pentru ca acest lucru sa devină o propunere viabilă. În acest sens, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm în următoarele luni cu Parlamentul European și statele membre.”

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon

UPFR

ANUNT de INTERES GENERAL

In perioada 24.12.2024 - 02.01.2025 nu se lucreaza cu publicul.

Va rugam sa ne contactati doar prin email la adresa secretariat@upfr.ro sau la numarul de telefon 0758.090.995

UPFR va ureaza Sarbatori Fericite!

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!