Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025

România – singura țară din lume unde se vor aplica două timbre pe CD-uri și DVD-uri: holograma și noul timbru cultural

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România atrage atenția asupra unui proiect de lege 583/2014 (referitor timbru cultural) aflat în faza finală de aprobare și care presupune creșterea prețului tuturor produselor muzicale, afectând buzunarul cumpărătorilor români, în beneficiul exclusiv al membrilor Alianței Națională a Uniunilor de Creatori din România (ANUC).

Organizația Mondială a Industriei Fonogramelor (IFPI – representing the recording industry worldwide) a trimis o scrisoare oficială Comisiei pentru cultură arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților prin care informează legiuitorii că, nici taxa de timbru, nici holograma nu există în nicio țară din Uniunea Europeană. România a rămas singura țară din Uniunea Europeană unde se mai aplică holograme (un timbru aplicat pe produsele muzicale, a căror parte din venituri se duc la Fondul Național Cultural Român), holograme care vor fi secondate de aceste timbre muzicale. Ca fapt divers, la nivel internațional, doar Kenya mai aplică holograme pe suporturi audio/video.

Industria muzicală se află în prezent la un nivel economic minim, iar această taxă suplimentară nu ar face decât să o facă slab competitivă cu industria din alte țări din Europa unde astfel de taxe de timbru nu există.

Dacă în 2010, piața produselor fizice era de 30.929.435 buc, așa cum reiese din statistica marcajelor holografice 2010-2014 (hologramele se aplică pe produsele fizice), publicată de către ORDA pe site-ul său, în 2014 aceasta a scăzut de 5 ori, ajungând la 6.282.811 buc.

Producătorii investesc masiv în descoperirea talentelor, în promovarea acestora și plătesc oricum autorul și artistul pentru fiecare produs muzical. Conform ultimului raport al IFPI – representing the recording industry worldwide, investițiile mondiale anuale ale caselor de producție în artiști, repertoriu și marketing, erau în valoare de 4,3 miliarde $, însă acestea scad an de an, datorită impactului negativ al pirateriei asupra încasărilor.

Prin votarea acestui proiect de lege, producătorii se transformă practic în “bănci” ajungând să crediteze o singură uniune de creație (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România-UCMR) și vor plăti sume semnificativ mai mari comparativ cu alți producători europeni, pentru aceleași produse muzicale.

Taxa suplimentară instituită prin timbrul muzical se va reflecta direct în buzunarul cumpărătorilor, astfel crescând de la 2% din prețul de producție al fiecărui disc, până la 100% pentru insert-urile care însoțesc revistele și ziarele. Introducerea acestei taxe va determina: scăderea pieței de produse muzicale,  împovărarea acelorași producători care plătesc oricum toate impozitele și drepturile de autor și conexe, direcționarea cumpărătorilor deja sufocați de alte taxe și impozite către produsele ilegale.

Dl Mihai Sturzu, creator și interpret, este unul dintre deputatii Comisiei pentru cultură, care a înțeles efectele ample ale aplicării acestei taxe de timbru cultural (muzical, literar, etc) asupra culturii din România, și susține eliminarea timbrului cultural, deoarece reprezintă o suprataxă pe care fiecare dintre cetățenii României o va resimți și care va îngrădi accesul tinerilor la produsele de cultură legale.

În loc ca autoritățile să sprijine producătorii prin dezvoltarea unui mediu de afaceri concurențial corect și să găsească soluții de combatere a pirateriei, prin astfel de măsuri de suplimentare a taxelor, se va încuraja creșterea ratei pirateriei (care se află oricum la un nivel ridicat în România), precum și creșterea evaziunii fiscale, practicată de comercianții pirați.

Punctul de vedere al UPFR este împărtășit de reprezentanții tuturor asociațiilor afectate (APOSR, AER, UER, etc).

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!