Evenimente viitoare

Sa fie drepturi egale in lumea muzicii, a decis Curtea Constitutionala

Curtea Constituţională a României a decis că Articolul 134/ alin.2/ lit. g din Legea Nr.8/ 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, modificată şi adăugită, este neconstituţional şi l-a anulat prin Decizia 571 din 29.04.2010.  Art. 134/ alin.2/ lit. g nedreptăţea două categorii de beneficiari de drepturi conexe din lumea muzicii româneşti – artiştii interpreţi şi producătorii de fonograme, limitând remuneraţia aferentă drepturilor conexe cuvenite acestora la o treime din remuneraţia pentru drepturile de autor.

Decizia Curţii Constituţionale elimină îngrădirile faţă de dreptul de proprietate şi reinstituie egalitatea în drepturi şi negocierea liberă pentru toate entităţile implicate în crearea unei opere. Implicit a fost eliminată şi procedura prin care drepturile conexe ale artiştilor interpreţi şi ale producătorilor nu puteau fi negociate decât după ce toate drepturile autorilor erau negociate definitiv şi irevocabil. Conform Legii Nr. 8/ 1996, titularii de drepturi conexe dreptului de autor sunt artiştii interpreţi sau executanţi, pentru propriile interpretări ori execuţii, producătorii de înregistrări sonore şi producătorii de înregistrări audiovizuale, pentru propriile înregistrări, şi organismele de radiodifuziune şi de televiziune, pentru propriile emisiuni şi servicii de programe.

Aceeaşi Decizie 571/ 29.04.2010 a Curtii Constituţionale a anulat şi Art. 121/ alin. 2 din Legea Nr. 8/1996. Acesta prevedea ca distribuitorii prin cablu să fie scutiţi de plata drepturilor de autor şi conexe pentru pachetul de 25% de programe retransmise în mod obligatoriu prin sistemul “must carry”, prevăzut în Legea 504/2002 a audiovizualului.

Conţinutul pachetului “must-carry” este stabilit de către Consiliul Naţional al Audiovizualului în funcţie de audienţele înregistrate de posturile TV şi are ca scop asigurarea accesului facil al populaţiei la informaţie. Prin acestă gratuitate a pachetului “must-carry”, însă, titularii români de drepturi de autor şi conexe erau privaţi de dreptul de a încasa remuneraţiile cuvenite pentru operele incluse în pachet, privare de drepturi discriminatorie faţă de titularii de drepturi străini, care beneficiau de remuneraţiile aferente. Anularea Art. 121/ alin. 2 din Legea 8/1996 le reinstituie artiştilor interpreţi, producătorilor şi compozitorilor români dreptul de a primi remuneraţiile pentru operele lor, difuzate în pachetul “must-carry”.

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România apreciază că decizia Curţii Constituţionale a României asigură sincronizeaza legislaţiei române a drepturilor de autor şi conexe la legislaţia europeană, contribuind la definirea corectă a dreptului fundamental de proprietate.

2010, 7 mai

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!