Evenimente viitoare

Știri

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România a fost prezentă la ședința Comisiei pentru cultură și media a Senatului

Marti, 20 iunie 2017, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania a fost prezenta la sedinta Comisiei pentru cultura si media a Senatului pentru a participa la dezbaterea legata de Proiectul de modificare si completare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe (L161/2017).

În calitate de organism reprezentativ de gestiune colectivă, la nivelul industriei muzicale (fonograme si videograme), UPFR a sustinut amendamentele referitoare la armonizarea legislatiei cu transpunerea corecta a Directivei 2014/26/UE a Parlamentului European, din 26 februarie 2014, privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, amendamente axate pe transparenta si performanta in gestionarea dreptului de autor si a drepturilor conexe.

Dintre amendamentele propuse de catre UPFR mentionam:

 • Definirea si clarificarea unor termeni utilizati de legislatia actuala (fonograma, punerea la dispozitia publicului);
 • Determinarea caracterului reprezentativ al organismului de gestiune colectiva;
 • Armonizarea cu aquisul comunitar în ceea ce privește noțiunea de import în cazul copiei private;
 • Obligatiile utilizatorilor (referitoare plata drepturilor in cazul de insolventa si cesiunea licentelor);
 • Eliminarea hologramelor si simplificarea registrelor de fonograme si videograme;
 • Judecarea faptelor penale din domeniul dreptului de autor și perchezițiile informatice la tribunal;
 • Schimbarea competentei pentru urmărirea penală și judecarea infracțiunilor în domeniul dreptului de proprietate intelectuală la tribunal

UPFR va fi in continuare prezent în orice demers care presupune sustinerea intereselor titularilor de drepturi, atat pentru membrii sai, cat si nemembrii reprezentati de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania.
Proiectul de lege care modifică și completează Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost aprobat de Guvernul României la data de 25 mai 2017 si se află în procedură Parlamentară la Senatul României, fiind înregistrat cu nr. L161/2017 si poate fi gasit pe site-ul senatului (click aici).

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

 • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
 • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

 • – Joi, 1 iunie, inchis
 • – Vineri, 2 iunie, doar online
 • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!