Search
Close this search box.

UPFR a participat la conferința „Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală”

Uniunea Producătorilor de Fonograme din România a participat la conferința Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală, organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul a avut loc în perioada 19-20 iunie la București, în contextul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene și consecutiv adoptării, în acest an, a Directivei Copyright la nivelul Uniunii Europene.

Conferința a reprezentant o prima etapă din procesul de implementare a Directivei privind Dreptul de Autor și Drepturile Conexe pe Piața Unică Digitală în legislația statelor membre și a reunit peste 130 de participanți din 30 de state.

La lucrările conferintei au participat reprezentanți ai instituțiilor internaționale, europene și române cu activitate în domeniu, numeroase organizații și federații ale titularilor de drepturi de autor și conexe din industriile creative (muzica, film, publishing, artă și spectacole, radiodifuzare) și ale consumatorilor, respectiv reprezentanți de platforme digitale și de instituții de învățământ universitare și liceale. Printre lectori s-au numărat Marco Giorello, Director Copyright Unit DG CONNECT-Comisia Europeană, Elizabeth Crossick, Director Afaceri Guvernamentale EU-RELX, Michele Woods, Director Copyright and Creative Industries Sector WIPO, Lodovico Benvenuti, Director al IFPI European Office si Dr. Kristina Janušauskaitė, European Regional Counsel IFPI, Xavier Blanc, Secretar General AEPO-ARTIS, Marcin Olender, Public Policy and Government Relations Manager Central and Eastern Europe-Google, Doru Păunescu, Director General ORDA și Irina Lucan-Arjoca, Director General Adjunct ORDA.

Atelierele desfășurate în cea de a doua zi a conferinței – „Licențierea de muzică în Europa de mâine” si „Educația pentru respectarea drepturilor de autor: tineretul, consumator important de muzică” demonstrează faptul că proprietatea intelectuală și, în special, drepturile de autor și cele conexe sunt abordate cu atenția necesară în societatea digitală și că preocuparea pentru respectarea acestora ocupă locul cuvenit în agenda autoritaților, educatorilor și consumatorilor.

Ulterior conferinței Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală vor urma, probabil, acțiuni consistente la nivel național pentru implementarea Directivei Copyright.

Share

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!