...

Evenimente viitoare

Știri

UPFR a inceput negocierea noii Metodologii pentru radiodifuzarea fonogramelor

UPFR a inceput negocierea noii Metodologii privind remuneratia datorata artistilor si producatorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora de catre organismele de radiodifuziune. Organismele de gestiune colectiva actioneaza in vederea aducerii remuneratiilor pentru radiodifuzarea muzicii la o valoare corecta si fireasca.

Radiourile romanesti sunt mediile cele mai mari utilizatoare de fonograme (inregistrari muzicale) dintre toate categoriile de utilizatori de muzica platitori de drepturi conexe catre UPFR, difuzarea de muzica ocupand cea mai mare parte a timpului total de emisie radio. Acest fapt este firesc si este dat de natura comerciala a mai mult de 90% dintre posturile de radio romanesti. Conform Rezultatelor Studiului de Audienţă Radio, o medie de peste 10 milioane de romani asculta radioul zilnic (studiu realizat in perioada ianuarie-mai 2010, sursa: http://audienta-radio.ro), iar principalul motiv de ascultare si de selectare a radioului  il reprezinta muzica, cel de al doilea fiind stirile.

Aceasta sesiune de negociere a noii Metodologii a avut la baza cererea formulata de catre Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) si Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM). Actuala metodologie este in vigoare din anul 2005, iar remuneratiile pentru radiodifuzarea fonogramelor in Romania se situeaza printre cele mai mici ca valoare, in prezent, in lume, cu mult sub nivelul existent in tari similare din punct de vedere economic.
Negocierea Noii Metodologii se desfasoara in cadrul Comisiei a carei structura a fost stabilita prin Decizia ORDA Nr. 200/ 26 mai 2010, astfel:

  • cate un reprezentant al UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) si un reprezentant al CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti), pe de o parte si
  • cate un reprezentant al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), al Societatii Comerciale “SBS Broadcasting Media” – S.R.L. – Kiss FM, al Societatii Comerciale “Europa Development International Romania” – S.R.L. – Europa FM si al Societatii Comerciale “Radio XXI” – S.A. – Radio XXI, pe de alta parte.

Comisia va desfasura negocierile pe o durata de maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.

Negocierea noii Metodologii se desfasoara conform prevederilor art. 1231 alin. (1) lit. d), art. 130 alin. (1) lit. b), art. 131 si ale art. 138 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.