Având în vedere reglementările necesare pe care ar trebui să le implementeze platformele și toți cei care pun la dispoziție diversele unelte care folosesc Inteligența Artificială (AI), peste două sute de organizații din sectoarele creative și culturale din Europa (incluzând și IFPI –representing the recording industry worldwide – Federația Internațională a industriei fonografice din întreaga lume la care UPFR este membru afiliat) au adresat Consiliului Europei, în data de 1 februarie 2024, o scrisoare comună prin care au atras atenția dezvoltării domeniului creativ, în paralel cu implementarea obligațiilor la nivel de “modelele AI cu scop general”, cu scopul de a se asigura respectarea creatorilor și deținătorilor de drepturi.
Vineri, 2 februarie 2024, în ședința COREPER al ambasadorilor UE, s-a votat în unanimitate Actul privind reglementarea Inteligenței Artificiale în UE.
Textul adoptat în noul act normativ va stimula, în continuare, mediul în care drepturile și libertățile comerciale sunt respectate, promovând în același timp licențierea conținutului creativ către modelele AI.
Odată cu votarea acestui ACT, Uniunea Europeană a devenit liderul mondial în reglementarea AI printr-un standard global care, pe lângă respectarea cadrelor legale în vigoare, va facilita crearea de valoare în domeniul AI, inclusiv încurajarea platformelor pentru dezvoltările și inovările viitoare.
De asemenea, aprobarea în unanimitate a Actului privind Inteligența Artificială în UE de către Consiliul Uniunii Europene reprezintă un pas important în direcția protejării creatorilor în mediul AI.
Reprezentanții industriei muzicale, cât și cei din întregul sector creativ, fac un apel, în continuare, către Parlamentul European să aprobe această legislație fără întârziere, AI ACT reprezentând un document legislativ care va ajuta în continuare la progresul și dezvoltarea creativității cu ajutorul tehnologiei.
“Inteligența Artificială (AI) oferă celor din domeniul creativ atât oportunități, cât și riscuri, și noi credem că există un drum către un rezultat de succes pentru ambele comunități – cea creativă și cea tehnologică. Succesul necesită bariere de protecție – politici publice care să permită și să impună o inteligență artificială responsabilă.” au declarat printr-o postare pe site-ul oficial, reprezentanții IFPI – representing the recording industry worldwide – Federația Internațională a industriei fonografice din întreaga lume.