Evenimente viitoare

Știri

Curtea de Apel respinge ca NEFONDAT apelul ADPFR. Decizia este IREVOCABILĂ

Secția a IX-a Civilă și pentru Cauze privind Proprietatea Intelectuală a respins ca NEFONDAT, apelul înaintat de ADPFR împotriva hotărârii arbitrale nr. 5/2012. Totodată, Curtea a admis apelul UPFR împotriva acestei Hotărâri, stabilind drept criteriu de împărțire a remunerației echitabile din radiodifuzare radio DOAR utilizarea reală potrivit playlist-urilor transmise de posturile de radio.

În dosarul în cauză (nr. 4789/2/2012), instanța a hotărât astfel schimbarea în parte a Hotărârii arbitrale în cauză – 5/12.04/2012, pronunțată de Corpul de arbitri de pe lângă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), în sensul că stabilește criteriile de repartizare a remuneraţiilor pentru radiodifuzarea fonogramelor de comerţ, a fonogramelor publicate in scop comercial si a reproducerilor acestora de către organismele de radiodifuziune, cuvenite organismelor ADPFR si UPFR, pentru perioada 01.07.2011 – 31.12.2012. Aceste criterii sunt după cum urmează:

– criteriul utilizării reale a fonogramelor, astfel cum aceasta este reflectata de playlist-urile provenite de la organismele de radiodifuziune în formatul corespunzător prevăzut de normele metodologice in vigoare;

– criteriul coşului radio (cuprinzând totalitatea playlist-urilor disponibile si prelucrabile, transmise de organismele de radio, ponderate cu audienta) – incident numai în ipoteza în care organismele de radiodifuziune nu transmit playlist-uri sau playlist-urile inaintate nu permit prelucrarea in sensul identificării repertoriului utilizat, nefiind conforme cu formatul standard prevăzut de Metodologia in vigoare – decizia ORDA nr. 216/2011 de publicare a Deciziei CAB nr. 153A/2011.

Nu în ultimul rând, instanța a decis înlăturarea dispozițiilor privind stabilirea remuneraţiilor procentuale cuvenite organismelor de gestiune colectivă și a menținut celelalte dispoziții ale hotărârii arbitrale. Instanța a obligat apelanta ADPFR la plata către apelanta UPFR a sumei de 13.640 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel.

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!