Search
Close this search box.
ian. 01
1 ianuarie 2025 - 15 februarie 2025

Noutăți în obiceiurile de ascultare a muzicii la nivel mondial

Citește raportul complet aici – Music Consumer Insight Report 2018 (studiul anual aprofundat realizat de IFPI)

Raportul examinează modul în care consumatorii de muzică în vârstă de 16-64 de ani din peste 20 de cele mai mari piețe de muzică din lume relaționează cu muzica înregistrată.

Se evidențiază următoarele:

  • Muzica este o parte integrantă a vieții noastre: în medie, fiecare persoana se bucură de muzică timp de 17,8 de ore pe săptămână (adica doua ore și jumatate zilnic), iar cel mai popular spațiu de ascultare este mașina.
  • Streaming-ul este practic omniprezent: 86% dintre noi ascultă muzica prin intermediul streaming-ului on-demand (la cerere). Consumatorii tineri de muzică sunt cei mai activi utilizatori ai acestei modalități, studiul observând ca 57% dintre ascultătorii din segmentul de vârstă 16-24 ani folosesc un serviciu plătit de streaming audio.
  • Trei sferturi dintre consumatorii de muzică din lume folosesc un smartphone ca sa asculte muzică.
  • Consumatorii preferă genurile muzicale locale: 66% din consumatorii din Japonia ascultă J-pop, 69% din consumatorii din Franța ascultă Variété francez, iar în Brazilia 55% ascultă muzică populară braziliană.
  • Piețele muzicale aflate în creștere accelerată prezintă totodată niveluri ridicate de consum licențiat: 96% dintre consumatorii din China și 96% în India asculta muzica licențiată.
  • Serviciile ce permit utilizatorilor încărcarea de muzică continuă să domine consumul: aproape jumătate din ascultarea de muzică la cerere (streaming on-demand) se realizează pe YouTube.
  • Încălcarea drepturilor de autor rămâne o problemă semnificativă: mai mult de o treime (38%) din consumatori obțin muzică prin metode ilegale, predominand stream ripping-ul (32% dintre consumatori).

Frances Moore, CEO of IFPI, a comentat astfel:

“Raportul Music Consumer Insight Report din acest an spune povestea modului în care muzica înregistrată se întrepătrunde cu viața fanilor din întreaga lume. Pe măsură ce devine din ce în ce mai accesibilă, ține pasul în mod continuu cu formatele, genurile și tehnologiile de actualitate.

“Companiile de înregistrări lucrează împreună cu partenerii lor pentru a susține și dezvolta aceste modalități generoase și diverse în care este savurată muzica, asigurându-se că aceasta își continuă călătoria în întreaga lume.

“Cu toate acestea, raportul arată si provocările pe care comunitatea muzicală continuă să le înfrunte atât sub forma amenințării în creștere a încălcării drepturilor de autor digitale, cât și a eșecului de a obține compensații echitabile din partea unor servicii ce permit upload-ul de catre utilizatori. Factori de decizie politică din întreaga lume examinează aceste probleme și acționează în sensul abordării lor.

Despre IFPI

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) este organizația care reprezintă interesele industriei de producție muzicală din întreaga lume. Membrii săi sunt aproximativ 1.300 de companii mari și independente din 59 de țări. De asemenea, IFPI numără grupuri naționale afiliate din industria de profil din 57 de țări. Misiunea IFPI este de a promova valoarea muzicii înregistrate, de a susține drepturile producătorilor de înregistrări și de a extinde utilizările comerciale ale muzicii înregistrate în toate piețele în care membrii săi operează.

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!