Producatorii de muzica saluta abordarea Parlamentului European fata de pirateria online

Comunicat de presă

Uniunea Producatorilor de Fonograme din România saluta adoptarea Raportului Gallo prin votul din plenul Parlamentului European din data de 22 septembrie.
Raportul „Aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala pe piata interna” cunoscut drept Raportul Gallo constituie un pas major facut în lupta cu pirateria si contrafacerea, doua fenomene care submineaza grav economiile nationale ale tarilor membre UE. Parlamentul European subliniaza prin votarea Raportului Gallo faptul ca „dezvoltarea enorma a practicii partajarii neautorizate de lucrari si interpretari înregistrate supuse drepturilor de autor reprezinta o problema tot mai mare pentru economia europeana”, recomandând si cerând Comisiei Europene sa elaboreze masuri concrete de actiune.
Numai în cursul anului 2008, principalele industrii creative din Europa, inclusiv cea muzicala, au pierdut din cauza pirateriei mai mult de 185.000 de locuri de munca si peste 10 miliarde de Euro în venituri, conform studiului „Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU’s Creative Industries” realizat de Tera Consultants si facut public în martie 2010.
„Casele de productie muzicala membre în Uniunea Producatorilor de Fonograme din România resimt puternic scaderea vânzarilor pe piata offline, chiar daca muzica româneasca are succes din ce în ce mai mare la public. Acest lucru este cauzat atât de pirateria pe internet, cât si de cadrul legislativ inadecvat conditiilor actuale. Un întreg lant economic este afectat, de la artistii consacrati sau nou-lansati si producatori pâna la magazinele care distribuie muzica si care, în mare parte, s-au închis, toate acestea generând pierderea a numeroase locuri de munca. Pirateria si contrafacerea fac o concurenta nedreapta si nociva tuturor, iar încasarile din piata online sunt aproape inexistente,” a declarat Adina Scriosteanu, Director Executiv al UPFR. „Avem convingerea ca, prin adoptarea acestui raport, muzica va redobândi valoarea pe care o merita. Producatorii români de muzica au facut si fac eforturi mari pentru a depasi efectele dezastruoase pe care le produce pirateria, pe lânga efectele crizei economice”.
Adoptarea Raportului în plenul Parlamentului European va fi urmata de demersurile aplicative ale Comisiei Europene.

2010, 29 septembrie