Evenimente viitoare

Știri

Producatorii de muzica saluta abordarea Parlamentului European fata de pirateria online

Comunicat de presă

Uniunea Producatorilor de Fonograme din România saluta adoptarea Raportului Gallo prin votul din plenul Parlamentului European din data de 22 septembrie.
Raportul „Aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala pe piata interna” cunoscut drept Raportul Gallo constituie un pas major facut în lupta cu pirateria si contrafacerea, doua fenomene care submineaza grav economiile nationale ale tarilor membre UE. Parlamentul European subliniaza prin votarea Raportului Gallo faptul ca „dezvoltarea enorma a practicii partajarii neautorizate de lucrari si interpretari înregistrate supuse drepturilor de autor reprezinta o problema tot mai mare pentru economia europeana”, recomandând si cerând Comisiei Europene sa elaboreze masuri concrete de actiune.
Numai în cursul anului 2008, principalele industrii creative din Europa, inclusiv cea muzicala, au pierdut din cauza pirateriei mai mult de 185.000 de locuri de munca si peste 10 miliarde de Euro în venituri, conform studiului „Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU’s Creative Industries” realizat de Tera Consultants si facut public în martie 2010.
„Casele de productie muzicala membre în Uniunea Producatorilor de Fonograme din România resimt puternic scaderea vânzarilor pe piata offline, chiar daca muzica româneasca are succes din ce în ce mai mare la public. Acest lucru este cauzat atât de pirateria pe internet, cât si de cadrul legislativ inadecvat conditiilor actuale. Un întreg lant economic este afectat, de la artistii consacrati sau nou-lansati si producatori pâna la magazinele care distribuie muzica si care, în mare parte, s-au închis, toate acestea generând pierderea a numeroase locuri de munca. Pirateria si contrafacerea fac o concurenta nedreapta si nociva tuturor, iar încasarile din piata online sunt aproape inexistente,” a declarat Adina Scriosteanu, Director Executiv al UPFR. „Avem convingerea ca, prin adoptarea acestui raport, muzica va redobândi valoarea pe care o merita. Producatorii români de muzica au facut si fac eforturi mari pentru a depasi efectele dezastruoase pe care le produce pirateria, pe lânga efectele crizei economice”.
Adoptarea Raportului în plenul Parlamentului European va fi urmata de demersurile aplicative ale Comisiei Europene.

2010, 29 septembrie

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!