Evenimente viitoare

Știri

UPFR a participat ca partener la Conferința Regională a organismelor de gestiune colectivă a dreptului de autor și drepturilor conexe

In perioada 27-28 mai a.c. UPFR a participat la Conferinta Regionala a organismelor de gestiune colectiva a dreptului de autor si drepturilor conexe: Transparenta, Responsabilitate financiara, Guvernanta si Supraveghere (TAG) organizata de OMPI, cu sprijinul ORDA, in Cluj Napoca.

Conferinta a avut drept scop furnizarea unui cadru adecvat de dialog si informare pe teme de actualitate si de interes pentru domeniul gestiunii colective precum standardul de calitate voluntar pe care OMPI intentioneaza sa il dezvolte pentru organismele de gestiune colectiva.

De asemenea, expertii si reprezentantii organismelor de gestiune colectiva au analizat impactul si modul concret de aplicare a Directivei 2014/26 UE privind gestiunea colectiva a dreptului de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piata interna.

La conferinta au participat reprezentanti si din Albania, Ungaria, Polonia, Serbia, Republica Moldova.

UPFR, in calitate de membru afiliat IFPI, a implementat inca din 2011 codul de conduita IFPI care reglementeaza trei capitole importante din activitatile unui organism de gestiune colectiva: transparenta, colectarea -repartitia, administrarea – supervizarea – managementul, “devenind un model de urmat in regiune”, asa cum a declarat Ieva Platpere – Legal Adviser IFPI.

UPFR a fost printre primele organisme de gestiune colectiva dintre cele 17 existente care au adoptat codul de conduita IFPI, acesta fiind superior standardului de calitate TAG propus de OMPI. UPFR este organismul de gestiune care poate fi considerat un model de bune practici in domeniul gestiunii colective, cunoscut fiind pentru echipa competenta si instruita, dar si pentru sistemul informatic performant implementat.

 

AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

  • – Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
  • – Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos:

Program de lucru

In perioada 01.06.2023 – 05.06.2023, activitatea UPFR se va desfasura dupa urmatorul program:

  • – Joi, 1 iunie, inchis
  • – Vineri, 2 iunie, doar online
  • – Luni, 5 iunie, inchis

 

Incepand de Marti, 6 iunie se revine la programul normal.

Va multumim!