UPFR a participat ca partener la Conferința Regională a organismelor de gestiune colectivă a dreptului de autor și drepturilor conexe

In perioada 27-28 mai a.c. UPFR a participat la Conferinta Regionala a organismelor de gestiune colectiva a dreptului de autor si drepturilor conexe: Transparenta, Responsabilitate financiara, Guvernanta si Supraveghere (TAG) organizata de OMPI, cu sprijinul ORDA, in Cluj Napoca.

Conferinta a avut drept scop furnizarea unui cadru adecvat de dialog si informare pe teme de actualitate si de interes pentru domeniul gestiunii colective precum standardul de calitate voluntar pe care OMPI intentioneaza sa il dezvolte pentru organismele de gestiune colectiva.

De asemenea, expertii si reprezentantii organismelor de gestiune colectiva au analizat impactul si modul concret de aplicare a Directivei 2014/26 UE privind gestiunea colectiva a dreptului de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piata interna.

La conferinta au participat reprezentanti si din Albania, Ungaria, Polonia, Serbia, Republica Moldova.

UPFR, in calitate de membru afiliat IFPI, a implementat inca din 2011 codul de conduita IFPI care reglementeaza trei capitole importante din activitatile unui organism de gestiune colectiva: transparenta, colectarea -repartitia, administrarea – supervizarea – managementul, “devenind un model de urmat in regiune”, asa cum a declarat Ieva Platpere – Legal Adviser IFPI.

UPFR a fost printre primele organisme de gestiune colectiva dintre cele 17 existente care au adoptat codul de conduita IFPI, acesta fiind superior standardului de calitate TAG propus de OMPI. UPFR este organismul de gestiune care poate fi considerat un model de bune practici in domeniul gestiunii colective, cunoscut fiind pentru echipa competenta si instruita, dar si pentru sistemul informatic performant implementat.