ian. 01

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale – 26 APRILIE – Reach for Gold: IP and Sports

In 26 aprilie, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

Această zi reprezintă prilejul anual de a mulțumi ascultătorilor și utilizatorilor de muzică ce susțin creativitatea și inovația profesioniștilor care lucrează în domeniul muzical prin respectarea drepturilor de autor și conexe.

Tema Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale în anul 2019 – Reach for Gold: IP and Sports aduce în prim-plan relația strânsă și dinamică dintre sport și domeniul proprietăţii intelectuale. Această relație s-a dezvoltat în numeroase forme, sportul și muzica reușind împreună și să facă spectacol, și să conducă la performanță.

Ne bucurăm de sporturi ce încorporeză muzica în mod organic – patinajul artistic, gimnastica sportivă și ritmică, înotul sincron, gimnastica aerobică. Trăim emoția și performanța actului sportiv executat pe fundal muzical în concursuri difuzate la nivel global.

Asistăm la competiții sportive în care muzica live și muzica înregistrată întrețin atmosfera de spectacol și de bună dispoziție, cele mai grăitoare exemple fiind Super Bowl – Halftime Show și Jocurile Olimpice. Pe fundal de muzică, intră în ring sau pe teren, sportivi celebri, ajutând la crearea unei stări de competiţie şi sărbătoare. Frecvent se cântă în tribune imnuri pentru susținerea sportivilor favoriți.

Ne antrenam în cluburi și săli de sport folosind muzica pentru a avea un ritm comun în exercițiile de grup și plăcerea de a face sport în ore de aerobic, de zumba sau de fitness. Ascultăm muzică în căști în timp ce alergăm în aer liber sau în sală.

Aflăm de la sportivii de performanță că, în antrenamente, muzica îi motivează, le creează ritm, îi ajută să se autodepășească, îi face să uite de efort. Un tip anume de muzică poate îmbunătăți concentrarea, în vreme ce un altul poate stimula relaxarea. Studiile afirmă că „muzica poate reduce rata efortului perceput cu 12% și poate îmbunătăți rezistența cu 15%.”

Fie sportivi profesioniști, fie practicanți de sport pentru propria noastră stare de bine, cu toții simțim că muzica ne este indispensabilă în a ne atinge propriile limite și în demersul de „a trece linia de Finish” sau în “a câștiga un loc pe podium” în competiție cu ceilalți sau doar cu noi înșine, în mod public sau privat.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este cea mai potrivită ocazie de a ne reaminti că muzica ce face parte din viața noastră reprezintă produsul activității unor oameni care au dreptul de a trăi din munca lor și că ascultarea de muzică din surse legale le răsplătește munca și le permite să continue să ne ofere noi bucurii muzicale.

Keep music alive!

Link-uri utile:

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO)

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)

Distribuie articolul

Facebook
LinkedIn

Categorii

Articole noi

Te-ar mai putea interesa

wpChatIcon
wpChatIcon
AMPRENTARE REPERTORIU

Ce este BMAT Vericast?

BMAT este companie de renume specializată în servicii de monitorizare a muzicii difuzate de posturile radio și TV (și nu numai, inclusiv alte servicii unde muzica este utilizată în domeniul ambiental), acoperind atât cataloage naționale, cât și internaționale.

Conform deciziei AGA nr. 9114/23.06 2021, incepand cu 01.07.2021, UPFR utilizeaza rapoartele de monitorizare BMAT in distributia remuneratiilor colectate. In acest caz este important ca repertoriul dumneavoastra sa fie amprentat in baza de date BMAT.

Pe de o parte, procesul de amprentare este unul gratuit ce presupune un efort minim din partea dumneavoastra, pe de alta parte de el depinde gradul de identificare al repertoriului dumneavoastra cat si banii distribuiti de UPFR, in perioada urmatoare, in baza acestui repertoriu.

Rapoartele de monitorizare pentru aceste canale vor fi incarcate in sistemul de distributie, iar datele din aceste rapoarte vor fi comparate cu baza de date Repertoriu din gestiunea UPFR.

Astfel, pentru a avea o identificare cat mai buna a fonogramelor, va rugam sa amprentati  in baza de date BMAT fonogramele ale caror drepturi le detineti.

Pentru realizarea procesului de amprentare, BMAT ofera mai multe solutii, diferentiate in functie de categoriile si numarul de fonograme, solutii enumerate mai jos:

    • Amprentare prin Vericast Upload (gratuit, pentru toti producatorii)
    • Amprentare prin FTP (doar pentru producatorii care detin un abonament Vericast)*

 

*Amprentarea prin FTP este recomandata pentru producatorii care detin cataloage mari si se poate efectua si prin intermediul UPFR (gratuit) sub conditia ca fiecare producator sa puna la dispozitia UPFR fisierele audio si fisierul excel completat cu metadatele corespunzatoare.

Vezi beneficiile utilizarii serviciilor platite Vericast BMAT (click aici).

Amprentarea se realizeaza in conturi distincte, in functie de tipul fonogramei amprentate (fonograma de comert sau fonograma publicata in scop comercial/librarie muzicala).

Daca detineti ambele tipuri de conturi, autentificati-va cu contul specific, in functie de tipul fonogramelor pe care doriti sa le amprentati.

In cazul in care nu mai cunoasteti datele de conectare va rugam sa ne contactati prin email.

Proceduri de amprentare prin Vericast Upload:

 

Pentru nelamuriri legate de procesul de amprentare va rugam sa ne contactati prin email la adresa mihai.lungu@upfr.ro sau telefonic la numarul 0731.000.432.

UPFR monitorizeaza principalele posturi Radio si TV din Romania. Lista posturilor monitorizate de UPFR poate fi consultata AICI!

Daca nu ai un cont de amprentare creat, te rugam sa soliciti crearea unui cont prin completarea formularului de mai jos: